Φοιρός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πρέπει αξιοποιήσουμε τα ταλέντα»

Διεθνής σε 52 επίσημους αγώνες της εθνικής και μέλος των ισχυρών εποχών του Αρη και του Ηρακλή, ο Γιώργος Φοιρός πέρασε ως προπονητής από πλήθος αξιόλογων ομάδων πριν αποσυρθεί από τους προπονητικούς πάγκους, προ τριετίας. Με την πλούσια εμπειρία του και την τεράστια γνώση του πάνω στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατέθεσε την γνώμη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα, μετά την τελευταία αλλαγή που σημειώθηκε με την αντικατάσταση του Μίκαελ Σκίμπε από τον Αγγελο Αναστασιάδη.
Ο 65χρονος, σήμερα, βετεράνος διεθνής και προπονητής, λέει: "Είμαστε στην αφετηρία ενός καινούργιου ξεκινήματος και στον Άγγελο Αναστασιάδη εύχομαι τα καλύτερα. Είμαι σίγουρος ότι ήταν μία πολύ καλή επιλογή που έκανε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία να προσλάβει τον Άγγελο που είναι ένας προπονητής καταξιωμένος με πάρα πολλές γνώσεις και μάλιστα έχει εμπειρία από εθνικές ομάδες μία και δούλεψε και πολλά χρόνια στην εθνική ομάδα της Κύπρου. Τώρα στο ξεκίνημα του, είχαμε δύο παιχνίδια τα οποία ήταν σχεδόν παρόμοια με την έννοια ότι ήταν παιχνίδια με περιορισμένο ενδιαφέρον βαθμολογικό, ήταν το τέλος ενός κύκλου παιχνιδιών στα οποία η εθνική ομάδα είχε αποτύχει και μάλιστα θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η εθνική ομάδα δεν έχει το υλικό εκείνο που μπορείς πάνω του να περιμένεις "θαύματα". Να έχεις δηλαδή μία αξιόλογη ομάδα η οποία θα διεκδικούσε την πρώτη θέση στον όμιλό μας και τα λοιπά. Είμαστε σε μία περίοδο ανακατατάξεων που πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα βρει καινούργιους ποδοσφαιριστές που να μπορούν να κάνουν την διαφορά. Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι πως θα πρέπει να βρούμε τρόπο, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δηλαδή, να πιέσει καταστάσεις ώστε ομάδες Γ΄ και Β΄ Εθνικής ακόμα και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα να αναδείξουν ταλέντα και να φτιάξουμε τρόπους ακόμα και με ακαδημίες για να αναδείξουμε τα νέα ταλέντα του ποδοσφαίρου μας. Κάτι δεν γίνεται καλά και δεν βγαίνουν οι καινούργιοι ποδοσφαιριστές και τα ταλέντα που βγαίνουν δεν προωθούνται την κατάλληλη εποχή στις μετέπειτα ηλικίες, ούτως ώστε να εξελιχθούν και να γίνουν μεγάλοι και καλοί ποδοσφαιριστές. Κάπου εκεί βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να ψάξουμε το θέμα όλο γιατί η ουσία είναι ότι πραγματικά δεν έχουμε τους παίκτες που είχαμε το 2004 ή στην δική μου εποχή και δεν βγαίνουν παίκτες- μεγάλα ταλέντα. Εχουμε λίγους ποδοσφαιριστές και αν αναζητήσει τέτοιους ο προπονητής των εθνικών ομάδων, πρέπει να ψάξει με το κιάλι για να τους βρει. Δεν ξέρω ίσως είναι εντελώς διαφορετική η σημερινή γενιά των ποδοσφαιριστών, ίσως είναι και λίγο καλομαθημένοι. Δεν ξέρω τι είναι σωστό σήμερα, πρέπει να μπούνε σε μία τάξη τα πράγματα εκεί και να αποδίδουν τα παιδιά το καλύτερο που μπορούν ώστε να διακριθούμε στο ερχόμενο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στην συνέχεια στα προκριματικά του παγκόσμιου κυπέλλου.
-Τι φταίει και τι πρέπει να γίνει:
"Οι ελληνικές ομάδες χρησιμοποιούν ολοένα και λιγότερους ποδοσφαιριστές κι ας πάρουμε παράδειγμα τις δυο ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ο Άρης είναι μία νεόκτιστη ομάδα κι εφέτος έχει στην πλειοψηφία τους νέους και κυρίως ξένους παίκτες. Ο ΠΑΟΚ στον βασικό κορμό του έχει 3 Ελληνες ενώ άλλοι τρεις παίκτες που του ανήκουν είναι δανεικοί σε άλλες ομάδες. Ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά μεγάλος, υψηλός. αλλά έτσι δεν μπορούμε να βρούμε καταξιωμένους Ελληνες ποδοσφαιριστές που να απαρτίζουν την εθνική ομάδα και να έχουμε απαιτήσεις από αυτούς. Οπως διάβασα στους τελευταίους 8 μήνες κλήθηκαν 47 ποδοσφαιριστές, δοκιμάστηκαν 19 και από αυτούς έκαναν ντεμπούτο οι 15, αριθμός αρκετά μεγάλος. Το θέμα είναι η ποιότητα και το ταλέντο.
Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες προπονητές και στον Άγγελο Αναστασιάδη με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει μαζί, είμαστε φίλοι και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να φτιάξει μία ομάδα με τις δικές του γνώσεις ούτως ώστε στο επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να κερδίσει μαζί του την πρόκριση η εθνική ομάδα. Γιατί πραγματικά νομίζω ότι θα πιάσει "τον ταύρο από τα κέρατα" και θα πάρει ότι καλύτερο μπορεί από τον κάθε έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή ώστε να κάνει μία ομάδα η οποία θα παίζει σαν εθνική ομάδα, για το εθνόσημο, για την Ελλάδα".
- Η εθνική πρέπει πρώτα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου γιατί είδαμε ελάχιστο κόσμο στις κερκίδες του ΟΑΚΑ στα δυο πρόσφατα παιχνίδια με Φινλανδία και Εσθονία.
"Ναι ο κόσμος βλέπει την εθνική ομάδα λίγο ψυχρά, είμαι σίγουρος όμως ότι με μια-δυο καλές εμφανίσεις και μια-δυο επιτυχίες είναι εύκολο να ξανάρθει, γιατί αγαπάει την εθνική ομάδα και θεωρώ ότι είναι και βασικό κομμάτι η παρουσία του κόσμου. Επιπλέον βασικό είναι και το θέμα του γηπέδου. Γιατί το ΟΑΚΑ πάντα ήταν και παραμένει ένα μη φιλικό γήπεδο, καθώς από την απόσταση που έχει και τις συνθήκες που επικρατούν δεν νιώθει τόσο κοντά του την εθνική ομάδα η οποία πρέπει να έχει έδρα".
-Οι παίκτες όμως πως μπορούν να δώσουν περισσότερα όπως δίνουν στα μεγάλα κλαμπ όπου ανήκουν αρκετοί από αυτούς;
"Σ' αυτό πρέπει να τους εμφυσήσει ο προπονητής τους και να δουλέψει μαζί τους αλλά και να αξιοποιήσει το ταλέντο του καθενός. Αλλά πρέπει και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές να δουν την εθνική ομάδα σαν ένα κομμάτι της ποδοσφαιρικής τους ιστορίας και της καριέρας τους, με αγάπη και να παίζει ο ένας για τον άλλον και όχι ο καθένας για τον εαυτό του. με τον τρόπο αυτό θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο και θα βελτιώσουν και την ατομική τους καριέρα, γιατί η εθνική είναι η ευκαιρία για να πάνε ψηλότερα σαν άτομα. Εγώ σε αυτό ελπίζω και αυτό εύχομαι σαν παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής".
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.