Γρ. Τάσιος: Απαιτούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες και καθιέρωση κινήτρων για «Πράσινα ξενοδοχεία»

Της Νικόλ Καζαντζίδου

Την ώρα που όλοι μιλούν για επανεκκίνηση και άνοιγμα του τουρισμού με στόχο την ανάκαμψη από την οικονομική - και όχι μόνο- καθίζηση που προκάλεσε η πανδημία, υπάρχει παράλληλα ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες και φορείς του κλάδου και δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον: η βιωσιμότητα και η αειφορία. Σε μια εποχή που το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο έντονο, τα ξενοδοχεία καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα περιβαλλοντικά δεδομένα που απαιτεί η σύγχρονη πραγματικότητα. Πόσο έτοιμα είναι;

Πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν στραφεί σε μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας με δική τους πρωτοβουλία, τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και για περιβαλλοντικούς, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), Γρηγόρης Τάσιος. «Η χώρα μας όμως είναι ακόμη πολύ πίσω σε σχέση με όσα θα μπορούσε να κάνει πάνω στον τομέα αυτό” επισημαίνει και εξηγεί πως “ αυτό συμβαίνει διότι αφενός χρειάζονται κίνητρα και αφετέρου νομικό πλαίσιο, τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Σήμερα τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια για την παροχή ζεστού νερού και τις αντλίες θερμότητας για τις πισίνες. Διαθέτουν κλιματιστικά τεχνολογίας Inverter και κλάσης “ Α” ενώ σε μικρότερη κλίμακα υπάρχουν και εκείνοι που χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά πάνελ. Για την άρδευση των κήπων ένα μεγάλο ποσοστό κάνει χρήση επεξεργασμένων λυμάτων. Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση αλλά και την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων μέσω βιολογικής επεξεργασίας, σύμφωνα πάντα με τον κ.Τάσιο, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαθέτουν τις υποδομές και τη βούληση αλλά συνήθως υπάρχει αδυναμία από πλευράς των δήμων να ανταπεξέλθουν.

«Τα ξενοδοχεία σήμερα, με δική τους πρωτοβουλία και δικά τους έξοδα, μπαίνουν στη διαδικασία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για εξοικονόμηση ενέργειας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων δεν μπορούν παρά να περιμένουν να βελτιωθούν οι αδειοδοτήσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν αρκούν μόνο τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται μέσω προγραμμάτων», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Όπως επισημαίνει, το τελευταίο ΕΣΠΑ που δόθηκε για αυτόν το σκοπό ήταν πριν από 3 χρόνια με τίτλο “ Πράσινος Τουρισμός” για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις ενώ αναμένεται σε περίπου δύο μήνες η ανακοίνωση της ένταξης, κυρίως μικρών και ορεινών τουριστικών επιχειρήσεων, στο πρόγραμμα “ Εξοικονομώ για τον Τουρισμό” προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.

«Τα κίνητρα μπορούν να είναι και άλλων μορφών», υπογραμμίζει ο κ.Τάσιος και διευκρινίζει: «Για παράδειγμα στην κατηγοριοποίηση σε αστέρια των ξενοδοχείων, που γίνεται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τα πιστοποιητικά περιβαλλοντικής διαχείρισης είναι μεν προαιρετικά αλλά αυξάνουν τη μοριοδότηση και αυτό δίνει κίνητρο στους ξενοδόχους. Την ίδια ώρα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα πρόγραμμα ανταμοιβής για όσες επιχειρήσεις ρυπαίνουν λιγότερο, κάτι που είναι για εμάς μετρήσιμο. Θα μπορούσε, για παράδειγμα να προβλεφθεί μείωση των δημοτικών τελών».

Μια ακόμη παράμετρος που λειτουργεί ως κίνητρο για να γίνει ένα ξενοδοχείο “ πράσινο”, όπως επισημαίνει ο κ.Τάσιος, είναι οι ίδιοι οι πελάτες που πλέον ενδιαφέρονται για αυτές τις πρακτικές και εμφανίζονται περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
GREEN ENERGY / 4 χρόνια πριν