(Ξένη δημοσίευση) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ECONOMIST IMPACT - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-29th ECONOMIST Roundtable-DAY 1-Pt 4
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ / Τρίτη 1 Ιουλίου 2025, 19:59 / Πηγή: ECONOMIST IMPACT
1/7/2025
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ECONOMIST: 29η συζητηση στρογγυλησ τραπεζησ με την ελληνικη κυβερνηση
Walking steadily across a tightrope of uncertainty
Geopolitics-Environment-Technology
1, 2 και 3 Ιουλίου 2025 Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi
Online μετάδοση: YouTube Economist Impact SE Europe Events
Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα
1η ημέρα
Hryhoriy Nemyria, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου
της Ουκρανίας, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας
Oι αβεβαιότητες υπήρξαν και πριν από την εκλογή Τραμπ, επεσήμανε ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Ουκρανίας και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Hryhoriy Nemyria, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σε έναν πόλεμο ασύμμετρο από την άποψη των αμυντικών δαπανών δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την εμπλοκή των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών χωρών.
Σχολίασε ότι η Ευρώπη χρειάζεται 5-7 χρόνια μέχρι να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τυχόν ρωσική επίθεση, ενώ στο μεταξύ η αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας μεγαλώνει πιο γρήγορα από οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο, όπως είπε. Πρόσθεσε ότι η αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας δουλεύει με τρεις φορές μικρότερο κόστος και τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι αυτή των δυτικών χωρών, και σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας και για τη δική της στρατηγική αυτονομία. Τέλος, ο κ. Nemyria ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ξοδεύουν λίγο παραπάνω από 0,1% του ΑΕΠ τους για τη στήριξη της Ουκρανίας και αν αυτό το ποσοστό αυξανόταν έως το 0,3-0,4% όχι μόνο θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για τον Πούτιν, αλλά θα ήταν και προς το συμφέρον αυτών των χωρών.
David Harris, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy (ISGAP), τέως διευθύνων σύμβουλος, Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή
Υποστηρίζω την κυριαρχία της Ουκρανίας από το 1991, τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy (ISGAP) και τέως διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής David Harris. Σχολίασε ότι οι σκεπτικιστές στην Ευρώπη θα πρέπει να ξέρουν ότι η μάχη για τις διατλαντικές σχέσεις δεν έχει τελειώσει. Αναφέρθηκε στον πόλεμο της Γάζας και τόνισε ότι η επίθεση της Χαμάς δεν αποσκοπούσε σε μια λύση δύο κρατών, αλλά ήταν μια «επίθεση γενοκτονίας», όπως τη χαρακτήρισε. Ο κ. Harris επεσήμανε ότι οι Αβραμικές συμφωνίες άλλαξαν το παιχνίδι όσον αφορά τη Μέση Ανατολή και ότι υπάρχουν ευκαιρίες ο κύκλος της καταστροφής να δώσει τη θέση του σε έναν κύκλο ειρήνης και συνεργασίας. Τέλος, σχολίασε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, με τη συναλλακτική του πολιτική, και προσβλέποντας σε ένα βραβείο Νόμπελ, θα μπορούσε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τζον Συτιλίδης, ανώτερος συνεργάτης για την εθνική ασφάλεια, Foreign Policy Research Institute, αναλυτής γεωπολιτικής στρατηγικής, Trilogy Advisors, πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ
Αναφερόμενος στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ ο ανώτερος συνεργάτης για την εθνική ασφάλεια του Foreign Policy Research Institute Τζον Συτιλίδης έδωσε έμφαση σε τρεις πτυχές: την υπόσχεση του κ. Τραμπ στους ψηφοφόρους να επαναβιομηχανίσει την Αμερική, την άποψή του ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για την άμυνα της Ευρώπης και τον στόχο του να απομακρύνει τη Ρωσία από την Κίνα. Ο κ. Συτιλίδης τόνισε ότι υπάρχει μια προοπτική το Ισραήλ και ο αραβικός κόσμος να φέρουν την ειρήνη και την ευημερία στη Μέση Ανατολή. Περαιτέρω, αναφερόμενος στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας είπε ότι η Κίνα είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για την κυβέρνηση Τραμπ και ότι ακόμα και η αμυντική βιομηχανία της Αμερικής έχει ανάγκη κινεζικών σπάνιων γαιών. Τέλος, ο κ. Συτιλίδης σχολίασε ότι δεν υπάρχει κάποια ενεργειακή μετάβαση, δεδομένου ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται, ενώ αναφέρθηκε επίσης στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των data centres.
Μάρτιν Σουλτς, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η πλειοψηφία των πολιτών έχει πρόβλημα να κατανοήσει ότι τίποτα δεν μένει όπως στο παρελθόν και ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε νέες συνθήκες οι οποίες αλλάζουν πολύ γρήγορα, τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist Μάρτιν Σουλτς. Εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η άκρα δεξιά να παρουσιάσει κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο, και στην περίπτωση της Γερμανίας αυτός είναι οι μετανάστες. Σημείωσε ότι η ευφυία του λαϊκισμού είναι ότι επικοινωνεί με τους πολίτες με απλό τρόπο και τόνισε ότι δεν υπάρχει μία και μόνη ακροδεξιά. Τέλος, ο κ. Σουλτς έδωσε έμφαση σε ορισμένες θεμελιώδεις αξίες, όπως είπε, πάνω στις οποίες πρέπει να κινητοποιηθούν οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις: σεβασμός για το άτομο, ανοχή στην άλλη άποψη, αξιοπρέπεια στην κοινωνία.
Pierre Moscovici, Α’ Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας (Cour des Comptes),
πρώην Ευρωπαίος επίτροπος
Στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Α’ πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας (Cour des Comptes) και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici παραθέτοντας παράγοντες που την ευνόησαν, όπως οι ανισότητες, η αποβιομηχάνιση και ορισμένα θέματα ταυτότητας και πολιτισμού. Σχολίασε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γοητεύσει πλέον τις μεσαίες τάξεις που φοβούνται για το μέλλον και στο πλαίσιο αυτό έδωσε έμφαση στις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης πόρων για επενδύσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα το Next Generation EU. Επεσήμανε ότι υπάρχουν «πολλές ακροδεξιές», που δεν ταυτίζονται μεταξύ τους σε θέματα όπως η Ευρώπη, η δημοκρατία και οι επιχειρήσεις. Η ακροδεξιά δεν θέλει πια να διαλύσει την ΕΕ, αλλά να την κατακτήσει και ένα τμήμα της είναι υπέρ της αγοράς, όπως είπε. «Πρέπει να φτιάξουμε μια δημοφιλή αριστερά και να κερδίσουμε τον εργαζόμενο κόσμο που αισθάνεται φόβο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Moscovici.
Άννα Διαμαντοπούλου, πρ. Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων
Ισχυρά ακροδεξιά κόμματα υπάρχουν ενίοτε σε χώρες με πολύ ισχυρό κοινωνικό κράτος ή σε περιόδους με χαμηλή ανεργία, οπότε η άνοδος της ακροδεξιάς δεν οφείλεται μόνο στις ανισότητες, τόνισε η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Άννα Διαμαντοπούλου. Αναφέρθηκε σε παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο, όπως η αλλαγή των συνθηκών και της φύσης της εργασίας, ζητήματα ταυτότητας και πολιτισμού, ζητήματα φύλου κ.ά. Η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε ότι πολλές φορές τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι μόνο στα χαρτιά και πως οι άνθρωποι δεν έχουν προσωπική ζωή. Τόνισε την ανάγκη οι πολιτικοί να αλλάξουν τη γλώσσα με την οποία επικοινωνούν και να προσαρμοστούν στην εποχή των social media. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή αλλά και η κλιματική κρίση και στο πώς η λαϊκιστική δεξιά τις αξιοποιεί υπέρ της, κάτι που μπορεί να συμβεί, όπως είπε, και με τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και την όλη συζήτηση για μια «πολεμική οικονομία».
.
Φωτογραφικό υλικό με ελεύθερη πρόσβαση:
https://www.amna.gr/pr-photo
On camera δηλώσεις (YouTube) με ελεύθερη πρόσβαση:
https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos και https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV
On camera δηλώσεις (φυσικά αρχεία) με ελεύθερη πρόσβαση:
https://we.tl/SG16Qml4bD