(Ξένη Δημοσίευση) – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΕΠΙΣΕΥ- Με τεχνολογίες ρομποτικής και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης η επιθεώρηση των υποδομών μεταφορών και διυλιστηρίων
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ / Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020, 13:47 / Πηγή: ΕΠΙΣΕΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020
Με τεχνολογίες ρομποτικής και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης η επιθεώρηση των υποδομών μεταφορών και διυλιστηρίων
Επιστήμονες και ειδικοί από όλη την Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους στην νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία PILOTING για την ενίσχυση των οδικών υποδομών αλλά και των υποδομών διυλιστηρίων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής.
Η παλαιότητα και οι δαπανηρές, ξεπερασμένες και χρονοβόρες τεχνικές επιθεώρησης και συντήρησης αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα για τις υποδομές οδικών μεταφορών και διυλιστηρίων στην Ευρώπη και τις βασικές αιτίες υποβάθμισής τους, τόσο δομικά όσο και σε επίπεδο ασφάλειας. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντική η βελτίωση των εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης για την προστασία των κρίσιμων αυτών υποδομών, και την εξασφάλιση των απαραίτητων επιπέδων ασφάλειας αλλά και δομικής επάρκειας.
Τη λύση έρχεται να δώσει η τεχνητή νοημοσύνη και η υιοθέτηση πρωτοπόρων εφαρμογών ρομποτικής, οι οποίες θα ενσωματωθούν σε μία ολοκληρωμένη τεχνολογική πλατφόρμα επιθεώρησης και συντήρησης υποδομών, την οποία και υλοποιεί η νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία PILOTING με τη συμμετοχή 14 εταίρων από 7 ευρωπαϊκές χώρες.
H ενοποιημένη τεχνολογική πλατφόρμα PILOTING, μέσα από το συνδυασμό της ρομποτικής με προηγμένα εργαλεία τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να υποστηρίξει τη χρήση πληθώρας ρομποτικών τεχνολογιών στον τομέα της επιθεώρησης και συντήρησης υποδομών, να συμβάλει στη μείωση του κόστους διατήρησής τους και να καλύψει διάφορες ανάγκες των χρηστών.
Απώτερος σκοπός της κοινοπραξίας PILOTING είναι, επίσης, να αναδείξει την ευρεία εφαρμογή της ρομποτικής στον τομέα της παρακολούθησης της δομικής υγείας των υποδομών, και να μειώσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τελικοί χρήστες από την φθορά τους. Αναμένεται, τέλος, να συνεισφέρει ενεργά και στην ανάπτυξη βιομηχανικών προτύπων για τη χρήση της ρομποτικής στον συγκεκριμένο τομέα.
Για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας της, η πλατφόρμα PILOTING θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε τρεις μείζονος σημασίας ενεργές υποδομές ανά την Ευρώπη, προτού παραδοθεί στους φορείς διαχείρισης των υποδομών προς χρήση. Οι δοκιμές αυτές θα πραγματοποιηθούν στα διυλιστήρια της Chevron Oronite Plant στην πόλη Gonfreville της Γαλλίας, στην οδογέφυρα Arroyo de las Piedras, που εκτείνεται από την Κόρδοβα ως την Μάλαγα, στην Ισπανία και στις σήραγγες μήκους 3,5 χιλιομέτρων, που βρίσκονται στο Μέτσοβο, στην Ελλάδα.
H Ελλάδα έχει ισχυρή παρουσία στην πρωτοβουλία PILOTING με τη συμμετοχή σημαντικών εταιριών και φορέων έρευνας και διαχείρισης οδικών υποδομών και συγκεκριμένα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και της Αστικής Μη κερδοσκοπικής εταιρείας INLECOM, οι οποίες είναι υπεύθυνες, μεταξύ άλλων, για την ομαλή διεξαγωγή του ενός εκ των τριών πιλότων, που θα λάβει χώρα στις σήραγγες του Μετσόβου.
Πρόσφατα, μάλιστα, διενεργήθηκε επιτόπια επίσκεψη των Ελλήνων εταίρων, με παράλληλη διαδικτυακή συμμετοχή των υπολοίπων μελών της κοινοπραξίας, στη σήραγγα του Μετσόβου, για την εκτενή επιθεώρηση του χώρου, με λεπτομερή λήψη οπτικοακουστικού υλικού. Σκοπός την επίσκεψης ήταν η καλύτερη οργάνωση των πιλοτικών δοκιμών, η σε βάθος έρευνα των αναγκών των χρηστών της σήραγγας και η βελτιστοποίηση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για την αυτόματη ανίχνευση φθορών στις υποδομές.
Το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης και κατηγοριοποίησης βλαβών στα τοιχώματα των σηράγγων με τη χρήση οπτικών μέσων και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος επιβλέπει η ερευνητική ομάδα I-SENSE Group του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης και κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για την επιθεώρηση και την συντήρηση κρίσιμων υποδομών.
Για πληροφορίες / συνεντεύξεις παρακαλώ απευθυνθείτε στον, Δρ. Άγγελο Αμδίτη, Διευθυντή Έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ |Εmail: a.amditis@iccs.gr
Για φωτογραφικό και άλλο υλικό παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα Εύη Μπρούστα, ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ | Email: evi.brousta@iccs.gr | τηλ. επικοινωνίας: 6934747122.
Σημειώσεις για τον Συντάκτη:
Γενικές Πληροφορίες ‘Έργου PILOTING
Διάρκεια: Ιανουάριος 2020 - Δεκέμβριος 2023 (36 μήνες)
Συνολικός προϋπολογισμός: 9.600.000 ευρώ
Συντονιστής: Fundacion Andaluza Para El Desarrollo Aeroespacial - CATEC, Ισπανία
Κοινοπραξία: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, (ΕΠΙΣΕΥ), Ελλάδα
Εγνατία Οδός Α.Ε., Ελλάδα
Inlecom Innovation Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία (INLECOM), Ελλάδα
Fundacion Andaluza Para El Desarrollo Aeroespacial (CATEC), Ισπανία
Eidgenoessische Technische Hochschule Zuerich (ETHZ), Ελβετία
Universidad De Sevilla (USE), Ισπανία
Chevron Oronite SAS. (CHEVRON), Γαλλία
Ferrovial Agroman S.A. (FERROVIAL), Ισπανία
Honeywell International SRO (HONEYWELL), Τσεχία
Ge Inspection Robotics Ag (GEIR), Ελβετία
Applus Rvis B.V. (APPLUS), Ολλανδία
Quasset Bv (QUASSET), Ολλανδία
Sintef A.S. (SINTEF), Νορβηγία
Robotnik Automation Sll (RBNK), Ισπανία
Iστοσελίδα: https://piloting-project.eu/
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Twitter: @PILOTING_EU
LinkedIn: H2020 PILOTING Project