«Νέα εποχή για την πόλη μας»

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου γράφτηκε ο επίλογος στη «ζωή» ενός κλειστού γυμναστηρίου με ιστορία σχεδόν 40 ετών. Το κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Νέας Σμύρνης, γνωστό σε όλους ως κλειστό της Αρτάκης, όπως έγινε ευρύτερα γνωστό στο πέρασμα των χρόνων, εδώ και λίγες ώρες βρίσκεται σε διαδικασία κατεδάφισης. Στη θέση του, θα ανεγερθεί ένα νέο κλειστό γυμναστήριο, μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής, αλλά πάνω απ` όλα λειτουργικό και πολυχρηστικό. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα, το κλειστό της οδού Αρτάκης, εξυπηρετούσε κυρίως το μπάσκετ και το βόλεϊ. Σε 2-3 χρόνια από την ημέρα που θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες, το νέο κλειστό, χωρητικότητας 3.500 θέσεων (5.500 για μη αθλητικές εκδηλώσεις), θα ικανοποιεί την τοπική ανάγκη για πολυχρηστικό χαρακτήρα, αφού θα περιλαμβάνει προδιαγραφές για φιλοξενία και άλλων αθλημάτων όπως χάντμπολ, τένις, πάλης, άρσης βαρών, τζούντο, ταεκβοντο, καράτε, γυμναστικής, τραμπολίνο, αναρρίχησης αλλά καθώς και παραολυμπιακών αθλημάτων. Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα άτομα με αναπηρία, όχι μόνο όσον αφορά στην προσβασιμότητά τους, αλλά και την άθλησή τους. Προβλέπονται χώροι αποδυτηρίων με ειδικές προδιαγραφές εξοπλισμού εξυπηρέτησης, ανελκυστήρες, τουαλέτες ΑμεΑ και άμεση πρόσβαση με ράμπες στον αγωνιστικό χώρο. Θα υπάρχουν, επίσης, δημοσιογραφικά θεωρεία 46 θέσεων, υπόγεια πάρκινγκ σε 3 επίπεδα που θα καλύπτουν ανάγκες στάθμευσης για 320 οχήματα ενώ προβλέπονται και 19 θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.
Λίγες ώρες πριν μπει η ταμπέλα «κατεδαφίζεται», σ` έναν άλλο χώρο πολυάριθμων αθλητικών δραστηριοτήτων - το γειτνιάζων αθλητικό κέντρο του Μίλωνα - το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνάντησε την Ιωάννα Καρυοφύλλη. Την αντιδήμαρχο αθλητισμού και πολιτισμού του Δήμου, ρόλος που της δόθηκε από τον νυν Δήμαρχο της πόλης Σταύρο Τζουλάκη, με αφορμή την πολυσχιδή και πολυετή πορεία της στον χώρο του αθλητισμού. Από τα διευθυντικά πόστα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την παρουσία της στον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, το γενικό πρόσταγμα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004» από τη θέση της γενικής διευθύντριας, τις θέσεις της Γενικής Γραμματέως που κατέχει τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα» και πολλές ακόμα. 
Με την κάτοχο της μεγαλύτερης ατομικής διάκρισης του Παραολυμπιακού Κινήματος, του Paralympic Order, που της απονεμήθηκε το 2004 για την εξαιρετική διοργάνωση των των Παραολυμπιακώ Αγώνων της Αθήνας , είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μεγάλο αθλητικό έργο που θα εκκινήσει σε λίγες ημέρες στη Νέα Σμύρνη και θα περαιωθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια. Ένα έργο, που θα «αγγίξει» τα 21 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο θα δώσει νέα πνοή στην αθλητική εικόνα της πόλης. Μιας πόλης που όπως λέει και η κα Καρυοφύλλη, ζει και αναπνέει για τον αθλητισμό, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από τις πολυάριθμες δράσεις, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και μέσα από το πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη άνθιση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τεράστιο ενδιαφέρον των δημοτών της Νέας Σμύρνης, για τον Αγώνα Ιστορικής Μνήμης (σ.σ. η 5η έκδοση του θα γίνει τον Οκτώβριο του 2019), η ανάπτυξη του οποίου είναι εντυπωσιακή και ήδη δημιουργεί... ευχάριστο πονοκέφαλο στους διοργανωτές, λόγω των πολυάριθμων συμμετοχών!
Η κα Καρυοφύλλη μίλησε για τη συμφωνία που υπάρχει ήδη με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου για τη φιλοξενία της πρώτης ομάδας του Πανιωνίου στο νέο κλειστό γυμναστήριο της γειτονικής περιοχής, η οποία έχει χρονικό ορίζοντα έως το τέλος της εφετινής σεζόν. Ωστόσο, όπως τονίζει η αντιδήμαρχος αθλητισμού τη περιοχής, οι μετέπειτα κινήσεις του Δήμου για την ομάδα του Πανιωνίου θα γίνουν «βήμα-βήμα» με στόχο να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το ανδρικό τμήμα μπάσκετ.
Ως πρώτη πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (2000-2004), δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο «έργο της ζωής της», τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρίες, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση της ΕΠΕ. Το «όνειρό» της για έναρξη της Παραολυμπιακής Παιδείας στα σχολεία, την Παραολυμπιακή Ακαδημία αλλά και την πρόσφατη ανάδειξη του προέδρου της Διεθνούς Παραλυμπιακής Επιτροπής (IPC), Άντριου Πάρσονς, ως επίτιμου δημότη Νέας Σμύρνης. Η κα Καρυοφύλλη αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη θετική εισήγηση της Επιτροπής Μη Κυβερνητικών Οργανισμών του ΟΗΕ, για την απόδοση στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα» Συμβουλευτικού Καθεστώτος στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, καθώς επίσης και στην παρουσία της -ως μέλος της ΕΠΕ- στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.
Η εφ όλης της ύλης συνέντευξη της Ιωάννας Καρυοφύλλη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ):

Νοιώθουμε περήφανοι για την υλοποίηση του νέου Κλειστού
ΕΡ: Ένα ιστορικό γήπεδο βρίσκεται λίγο πριν την κατεδάφισή του, με σκοπό ένα άλλο, πολυχρηστικό και μοντέρνο, να ανεγερθεί στη θέση του με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αθλητικής κοινότητας του Δήμου Νέας Σμύρνης. Φαντάζομαι πως αποτελεί σπουδαία συγκυρία το γεγονός ότι γίνεται επί των ημερών σας στη θέση της αντιδημάρχου αθλητισμού στον Δήμο;
ΑΠ: Νοιώθουμε τυχεροί που η Νέα Σμύρνη θα αποκτήσει το αθλητικό κέντρο που της αξίζει. Ένα αθλητικό κέντρο κόσμημα. Ήταν όνειρο ζωής των δημοτών της Νέας Σμύρνης και κυρίως αυτών που ασχολούνται με τον αθλητισμό, οι οποίοι είναι πολλοί περισσότεροι σε σχέση με άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Το νέο κλειστό γυμναστήριο θα καλύπτει τις ανάγκες και των πλέον απαιτητικών φίλων του αθλητισμού. Είναι ένα έργο της Περιφέρειας, στο οποίο ο Δήμος θα συμμετέχει καλύπτοντας την όποια οικονομική διαφορά προκύψει μέχρι την ολοκλήρωση και παράδοσή του.  Πρόκειται για ένα κλειστό γυμναστήριο 3.500 θέσεων, με αίθουσες ενδυνάμωσης, αίθουσες για γυμναστική, με βοηθητικό προπονητήριο. Ένα σύγχρονο έργο που θα ανεγερθεί δίπλα από το υπάρχον κολυμβητήριο, για το οποίο νοιώθουμε ήδη πολύ τυχεροί αφού είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους στην περιφέρεια Αττικής που διαθέτουμε και ένα κλειστό κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων, το οποίο έχουμε τη δυνατότητα ως Αρχή, να το συντηρούμε και να το εξωραΐζουμε. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς. Ήδη έχουν τοποθετηθεί εργονομικοί βατήρες στη μία σειρά, ενώ η δεύτερη θα αλλαχθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Έχουν γίνει πολλά εσωτερικά έργα στο κολυμβητήριο. Πιστεύουμε ότι σ` ένα χρονικό διάστημα 2-3 ετών, όλο αυτό το αθλητικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να παραδοθεί στους δημότες του.

ΕΡ: Πολυχρηστικό και λειτουργικό, άρα θα είναι ανοικτό πλέον σε μεγαλύτερο φάσμα αθλητικών δραστηριοτήτων των σωματείων της πόλης;
ΑΠ: Το ήδη υπάρχον είναι ένα πολύ παλιό γήπεδο το οποίο δεν διαθέτει άλλες αίθουσες. Δεν διαθέτει προπονητήριο. Είναι ένα πολύ παλιό έργο που είχε γίνει από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και κάποια στιγμή παραχωρήθηκε στο Δήμο της Νέας Σμύρνης. Το νέο Κλειστό, βιοκλιματικό Γυμναστήριο θα είναι μία σύγχρονη εγκατάσταση με μοντέρνα αρχιτεκτονική φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο θα διαθέτει βοηθητικό προπονητήριο αλλά και άλλες αίθουσες για διάφορα αθλήματα. Επίσης στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης, δημοσιογραφικά θεωρεία κ.α. Πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο φάσμα των αθλητικών δραστηριοτήτων της πόλης μας.  

ΕΡ: Το νέο κλειστό θα είναι πλήρως προσβάσιμο για τα ΑμεΑ;
ΑΠ: Είναι ένα σύγχρονο προσβάσιμο αθλητικό κέντρο. Άλλωστε τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι δημότες της Νέας Σμύρνης έχουν μια ανοιχτή αγκαλιά για τα άτομα με αναπηρία και τον αθλητισμό των ΑμεΑ. Από την ώρα που ανέλαβα τον τομέα του αθλητισμού της Πόλης, έφερα μαζί μου τη μεγάλη μου αγάπη: τον Παραολυμπιακό αθλητισμό. Η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική. Πως θα μπορούσαμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα νέο μοντέρνο γυμναστήριο χωρίς προσβασιμότητα; Την ίδια πολιτική έχουμε ακολουθήσει και στο κολυμβητήριο, το οποίο παραχωρούμε για προπονήσεις των αθλητών ΑμεΑ αλλά και των πολιτών που έχουν προβλήματα κινητικότητας αδαπάνως. Έχουμε προμηθευτεί το ειδικό γερανάκι που διευκολύνει τη μεταφορά στη πισίνα των ανθρώπων που έχουν κινητικό πρόβλημα. 
ΕΡ: Ο Πανιώνιος και ο Μίλωνας αποτελούσαν ανέκαθεν «φυτώριο» νέων αθλητών. Φαντάζομαι ότι το νέο αθλητικό κέντρο, θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο προς αυτήν την κατεύθυνση;
ΑΠ: Εννοείται πως η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη. Ήδη ο Δήμος στηρίζει πάρα πολύ τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής. Φυσικά ο Πανιώνιος και ο Μίλωνας, λόγω του μεγέθους και της ιστορικότητας τους, έχουν πάρα πολλούς αθλητές. Αλλά και τα μικρότερα σωματεία βρίσκουν στέγη και έδρα στο ήδη υπάρχον γυμναστήριο. Πιστεύω ακράδαντα ότι με το νέο Κλειστό θα δοθούν μεγαλύτερες προοπτικές για τις ομάδες που θα το χρησιμοποιούν για τις αγωνιστικές τους δραστηριότητες και τις προπονήσεις τους.

Ο Πανιώνιος μέχρι το τέλος της σεζόν θα μετακομίσει στο Π. Φάληρο
ΕΡ: Το γκρέμισμα του υπάρχοντος κλειστού γυμναστηρίου δημιουργεί ένα θέμα στην ομάδα του Πανιωνίου. Ήδη μαθαίνουμε ότι υπάρχει συμφωνία με το Παλαιό Φάληρο. Για πόσο διάστημα θα ισχύσει η συγκεκριμένη συμφωνία;
ΑΠ: Μας απασχόλησε πάρα πολύ το θέμα. Επιθυμία μας ήταν η όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση. Δεν ήταν εύκολο. Επειδή ενδιαφερθήκαμε έγκαιρα, αφενός μεν ο Μίλωνας που διαθέτει κλειστό γυμναστήριο, μπόρεσε να καλύψει και αγωνιστικές ανάγκες τμημάτων μπάσκετ και βόλεϊ του Πανιωνίου. Από την άλλη εξασφαλίσαμε κι εμείς χώρους που τους έχουμε πάρει ως Δήμος για να μπορούν οι ομάδες να  προπονούνται και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Επίσης οι αίθουσες των σχολείων έχουν εξωραϊστεί και μπορούν αρκετές από αυτές να καλύπτουν τις ανάγκες για τις απογευματινές προπονήσεις των σωματείων. Παρά τη δύσκολη περίοδο, έχουμε βρει  λύσεις. Από την άλλη πλευρά, το πιο δύσκολο ήταν να βρει αγωνιστική έδρα η ΚΑΕ Πανιώνιος που βρίσκεται μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Έπρεπε να βρεθεί άμεσα μια αγωνιστική λύση έως το τέλος της σεζόν. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου και στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας που έχουμε με τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ο τελευταίος παραχώρησε το νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο ικανό να καλύψει τις αγωνιστικές και προπονητικές ανάγκες της ΚΑΕ Πανιώνιος έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη λύση αυτή, διότι το Παλαιό Φάληρο είναι όμορος Δήμος και θα είναι εύκολη η μετακίνηση για το κοινό της ΚΑΕ Πανιωνίου. Ήταν η καλύτερη λύση. Εμείς από τη δική μας πλευρά, θα βοηθήσουμε σε οτιδήποτε χρειαστεί, στο επίπεδο που μπορούμε και μας επιτρέπεται.

ΕΡ: Για εφέτος λύθηκε το θέμα. Για τα επόμενα χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του νέου αθλητικού κέντρου;
ΑΠ: Τα επόμενα δύο χρόνια θα δούμε. Βήμα βήμα γίνονται όλες οι κινήσεις. Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης δεν είναι μακριά από τους αθλητικούς συλλόγους, ακόμα κι αν αυτοί είναι επαγγελματικοί. Με την καλή γειτονία με τους όμορους Δήμους θα βρούμε την καλύτερη συμφωνία. Δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε. Έπρεπε άμεσα να το αντιμετωπίσουμε. Να δώσουμε λύση, ώστε να μπορέσει η ομάδα, ωραία και ομαλά να ολοκληρώσει την παρουσία της στο εφετινό πρωτάθλημα. Ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τη συνέχεια.

ΕΡ: Η κατεδάφιση φαντάζομαι πως δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στα σωματεία;
ΑΠ: Είναι γεγονός ότι η κατεδάφιση δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στα σωματεία. Δημιουργεί πρόβλημα και σε όλα τα τμήματα μαζικού αθλητισμού του Δήμου, στα οποία κάνουμε διάφορες δραστηριότητες. Γι` αυτόν τον λόγο, φροντίσαμε έγκαιρα -από τον Αύγουστο κιόλας- να έρθουμε σε συμφωνία με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Έχουμε νοικιάσει αίθουσες για τις ανάγκες μας και γι` αυτό σιγά-σιγά έχουμε διοχετεύσει τα τμήματα εκεί. Πιστεύω ότι αυτή η σύμβαση θα πρέπει να συνεχιστεί γιατί είναι μια καλή λύση επειδή το ΣΕΦ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Δήμο Νέας Σμύρνης. 

Σχεδόν 21 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει το νέο κλειστό
ΕΡ: Πόσο θα κοστίσει το νέο αθλητικό κέντρο;
ΑΠ: Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 18 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται από την Περιφέρεια. Επειδή υπάρχει το θέμα της μελέτης, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 21. Εμείς, ως Δήμος, έχουμε πάρει απόφαση ότι το ποσό πλέον των 18 εκατομμυρίων ευρώ θα το καλύψουμε. 

ΕΡ: Αντιλαμβάνομαι πως τέτοιες αποφάσεις χρειάζονται και ένα γεμάτο ταμείο και σωστή διαχείριση...
ΑΠ: Οι δημότες της Νέας Σμύρνης είναι τυχεροί. Έχει γίνει εξαιρετική διαχείριση χρημάτων από τις αρχές της πόλης. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ως Δήμος, πολλά έργα, μικρά και μεγάλα αλλά και παρεμβάσεις. Έχουμε ξεκινήσει τις παρεμβάσεις σε περιβάλλοντες χώρους σχολείων, σε αίθουσες και υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια να επενδύσουμε σε μικρούς αθλητικούς χώρους. 

ΕΡ: Υπάρχουν αυτοί οι χώροι; H περιοχή είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη;
ΑΠ: Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί χώροι ελεύθεροι. Μιλάμε άλλωστε για έναν Δήμο που έχει και πολύ πράσινο. Όμως όλο και κάτι μπορεί να βρεθεί. Όλο και κάποια από τα υπάρχοντα γήπεδα μπορούν να αναβαθμιστούν. Προσπαθούμε να παίρνουμε εγκαίρως τα μέτρα μας πριν προκύψει κάθε πρόβλημα. 

Το Παραολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα ανδρώθηκε επειδή κάποιοι δεν το εγκατέλειψαν ποτέ
ΕΡ: Εφέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Υπάρχει κάποια στιγμή που σας έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη σας;
ΑΠ: Η αλήθεια είναι πως μου φαίνεται σαν χθες που ξεκινούσαμε τη σύσταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Γιατί μπορεί ο αθλητισμός των ΑμεΑ να ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, όταν η ΓΓΑ υποτήριζε τις αποστολές χωρίς όμως να υπάρχει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Μόλις το 1999, όταν έγινε και ο Νόμος 2725, μπορέσαμε πλέον να βάλουμε τα πρώτα θεμέλια για την θεσμική ανάπτυξη του Παραολυμπιακού Κινήματος στην Ελλάδα σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα. Είχα την ευτυχία και τη χαρά γίνω η πρώτη πρόεδρος της ΕΠΕ, φυσικά σε αυτήν την Επιτροπή συμμετείχαν τόσο ο νυν πρόεδρος, Γιώργος Φουντουλάκης, όσο και δύο ακόμη βασικά στελέχη του όλου οικοδομήματος, ο Άρης Πανανός και η Ντίνα Σωτηριάδη. Ξεκινήσαμε τότε να βάζουμε τα πρώτα ουσιαστικά θεμέλια για τον παραολυμπιακό αθλητισμό. Βεβαίως είχαμε και μια μοναδική τύχη που δεν υπάρχει αντιστοιχία παγκοσμίως, αφού λίγα μόλις χρόνια μετά τη σύσταση της ΕΠΕ, διοργανώσαμε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν μια εξαιρετική εποχή. Εγώ από τη θέση της προέδρου της ΕΠΕ ανέλαβα τη γενική διεύθυνση των Παραολυμπιακών Αγώνων και όλοι αυτοί οι άνθρωποι -και πολλοί άλλοι- κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια. Περάσαμε δύσκολες εποχές. Από το 2000 και έως το 2002 χρειάστηκε η ΕΠΕ να περάσει από διάφορους γραφειοκρατικούς υφάλους. Όταν αναλάβαμε τους Παραολυμπιακόυς Αγώνες πολλοί έλεγαν ότι δε θα τα καταφέρουμε. Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα,(ειδικά για τους Παραολυμπιακούς), όχι μόνο τα καταφέραμε αλλά κάναμε και τους καλύτερους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Με θερμό κοινό, καταπληκτική ομάδα, εγκαταστάσεις πραγματικά προσβάσιμες, στελέχη με γνώση καθώς και με εξαιρετικούς εθελοντές. Από κει και πέρα το Παραολυμπιακό Κίημα ανέβηκε πολύ. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η θέση που κατέχουμε σήμερα παγκοσμίως. Έγινε αναγνωρίσιμος ο αθλητισμός με αναπηρία. Τον αγκάλιασαν πολλοί άνθρωποι. Ακόμη χρειάζονται βήματα να γίνουν. Θεωρώ όμως ότι όλο αυτό έχει πάρει μια ανοδική πορεία και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη καλύτερα. Όλη αυτήν τη διαδρομή, την έχουν στηρίξει κάποιοι άνθρωποι που δεν εγκατέλειψαν ποτέ. Που την υπηρέτησαν με πίστη και συνέπεια.

ΕΡ: Πόσο θα βοηθούσε το έργο της ΕΠΕ, η είσοδος της Παραολυμπιακής Παιδείας στα σχολεία;
ΑΠ: Πρόκειται για ένα όνειρο ζωής. Το βίωσα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων. Θεωρώ πραγματικά ότι έπρεπε να υπάρχει αυτό το μάθημα στα σχολεία. Όπως γινόταν η Ολυμπιακή Παιδεία να γίνει και η Παραολυμπιακή Παιδεία. Ο καλύτερος καταρτισμένος πολίτης είναι αυτός που ενημερώνεται σωστά από την παιδική του ηλικία. Το να σέβεσαι τη διαφορετικότητα, το να σέβεσαι τα δικαιώματα του άλλου στην πρόσβαση, είναι θέμα παιδείας που κατακτάται από τη μικρή ηλικία. Γιατί φυσικά σε μεγάλη ηλικία είναι δύσκολο να προσαρμοστείς. Εάν όμως από την παιδική σου ηλικία ενημερωθείς σωστά και αποδεχτείς όλο αυτό που συμβαίνει, νομίζω ότι θα είναι ελάχιστα τα ποσοστά να μη γίνεις ένα σωστός πολίτης αύριο. Το έχουμε διαπιστώσει με την απήχηση που έχει η παρουσία αθλητών του παραολυμπιακού κινήματος στα σχολεία της Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά διακρίνονται από μια ωμή σκέψη, η οποία έγκειται στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Κάνουν όμως ερωτήσεις που όταν τύχουν σωστών απαντήσεων, αυτό δεν ξεχνιέται ποτέ στην πορεία της ζωής τους. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο στόχο της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Συστηματική και όχι περιστασιακή ενημέρωση. 
 
ΕΡ: Η ίδρυση της Παραολυμπιακής ακαδημίας θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση;
ΑΠ: Εννοείται πως ναι, αν και πολλές από τις αρμοδιότητες της Ακαδημίας, υλοποιούνται και σήμερα από την ΕΠΕ. Όμως θέλουμε σιγά-σιγά, τώρα που ωριμάζει αυτή η κατάσταση, να υλοποιήσουμε αυτό το μεγάλο έργο, με βοήθεια και ενός χορηγού ειδικά για την Ακαδημία. Χρειάζεται δουλειά γιατί πρέπει να στελεχωθεί από ανθρώπους που έχουν το κέφι και την επιθυμία να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας. Για να μπορέσει να έχει αποτελέσματα.

Όνειρο ζωής του Γιώργου Φουντουλάκη η δημιουργία προπονητικού κέντρου
ΕΡ: Έχει ανακοινωθεί και από τον Υφυπουργό Αθλητισμού η δημιουργία προπονητικού κέντρου στην Κερατέα που να εξυπηρετεί και τον αθλητισμό των ΑμεΑ...
ΑΠ: Είναι όνειρο ζωής του νυν προέδρου της ΕΠΕ, Γιώργου Φουντουλάκη και κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση του. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι μεγάλοι χώροι στην Περιφέρεια Αττικής που να μπορείς να χτίσεις ένα τέτοιο αθλητικό κέντρο. Από τη δική μας πλευρά ουδέποτε επιθυμούσαμε να έχουμε ένα κέντρο αποκλειστικά για ΑμεΑ. Θέλαμε να είναι για ΑμεΑ σε πρώτη φάση και φυσικά να αθλείται και ο υπόλοιπος κόσμος της περιοχής. Να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να ψάχνουμε χώρους για τις διοργανώσεις μας στους Δήμους του Λεκανοπεδίου, αλλά να έχουμε τον δικό μας χώρο που θα μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και να τον αναπτύξουμε με δραστηριότητες. Εκτός των άλλων και λόγω του κλίματος που υπάρχει στην Ελλάδα και ειδικά στο λεκανοπέδιο, το αθλητικό κέντρο θα μπορούσε να αποφέρει και έσοδα από την έλευση αθλητών από άλλα κράτη για προετοιμασίες. Είχα δει ένα αντίστοιχο έργο σε μια σχετικά υποβαθμισμένη περιοχή του Παρισιού, όπου δημιουργήθηκε προπονητικό κέντρο για ΑμεΑ και αρτιμελείς. Δίπλα στο μετρό, με αθλητικούς ξενώνες, γραφεία, εστιατόρια και όλα όσα χρειάζεται για τη λειτουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης. Ήταν πραγματικά μια ευφυής σκέψη γιατί κατάφερε να αναζωογονήσει την περιοχή. Μακάρι να γίνει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα. Ήδη εδώ και λίγο καιρό αρχίζει να παίρνει μια μορφή σε επίπεδο συζητήσεων και ανακοινώσεων από πλευράς αθλητικής ηγεσίας. 

ΕΡ: Πρόσφατα ο πρόεδρος της IPC, Άντριου Πάρσονς έγινε επίτιμος Δημότης Νέας Σμύρνης...
ΑΠ: Πάντα ως Παραολυμπιακή Επιτροπή είχαμε εξαιρετικές σχέσεις με την IPC. Σχέσεις που χτίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Ειδικά την περίοδο που διοργανώναμε τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι δεσμοί μας με την IPC έγιναν πιο δυνατοί αφού τους βοηθήσαμε να κάνουν σπουδαία πράγματα στην Αθήνα. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η IPC δεν είχε τότε την ίδια δυναμική. Ο κ. Πάρσονς είχε πρωτοέρθει στη Νέα Σμύρνης το 2004 και 14 χρόνια μετά αποφασίσαμε να τον κάνουμε επίτιμο δημότη μας θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουμε τους δεσμούς του με την πόλη μας, κάτι που αποδέχθηκε ομόφωνα και η Δημοτική Αρχή. Μακάρι, τώρα που ξεπερνάμε την κρίση που μας είχε δέσει τα χέρια, να διοργανώσουμε εδώ κάποιους μεγάλους αγώνες. Έχουμε τη γνώση σε όλα τα επίπεδα. Άρα μπορούμε στο μέλλον να διεκδικήσουμε και να φιλοξενήσουμε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, φρεσκάροντας παράλληλα τη μνήμη του κόσμου για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό.

Δρομείς παγκόσμιας εμβέλειας στον Ιστορικό Αγώνα Μνήμης το μεγάλο μας όνειρο
ΕΡ: Ο Ιστορικός Αγώνας Μνήμης, η 5η έκδοση του οποίου θα πραγματοποιηθεί εφέτος, έχει βρει φανατικούς υποστηρικτές, ενώ έχει αγκαλιαστεί και τους δημότες της Νέας Σμύρνης. Που μπορεί να φτάσει αυτός ο αγώνας;
ΑΠ: Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, με τον οποίο είμαστε στενοί συνεργάτες, οραματίστηκε τον αγώνα. Είδαμε ότι οι Δημότες τον αγάπησαν από την πρώτη στιγμή. Φροντίσαμε να έχουμε τους καλύτερους συνεργάτες. Ανθρώπους που γνωρίζουν το δρομικό αθλητισμό. Τον αφιερώσαμε στις αλησμόνητες πατρίδες γιατί είναι στενά συνδεδεμένος με την Ιστορία αυτής της πόλης. Δεν θέλαμε απλά ένα αθλητικό γεγονός, θέλαμε ένα ιστορικοαθλητικοπολιτιστικό γεγονός που να ταιριάζει στη Νέα Σμύρνη. Έτσι ξεκινήσαμε δειλά την πρώτη φορά. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Είχαμε την τύχη, το λογότυπο να το σχεδιάσει ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος μαζί με την βυζαντινολόγο ιστορικό, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μας τίμησαν με την παρουσία τους στη γραμμή εκκίνησης εκείνου του πρώτου αγώνα. Από τον πρώτο κιόλας αγώνα οι συμμετοχές ήταν πολλές και σημαντικές. Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, προσωπικότητες του δρομικού κινήματος στη χώρα μας. Ο αγώνας αυτός χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει πολύ. Η συμμετοχή των δημοτών μας είναι μαζική και όσο μεγαλώνει θα πρέπει να δούμε πόσο θα τον αντέξει η πόλη μας. Πρέπει να βρούμε λύσεις. Στα άμεσα σχέδιά μας, αλλά και όνειρό μας, είναι να προσκαλέσουμε δρομείς μεγάλης εμβέλειας για να συμμετάσχουν, ώστε να δώσουμε μεγαλύτερο κύρος στη διοργάνωση. Θα πρέπει πάντως να τονίσω, ότι πριν από αυτόν τον αγώνα  μέχρι σήμερα και κάθε Μάιο, ο Δήμος σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αθλουμένων Φίλων Άλσους Νέας Σμύρνης διοργανώνει ακόμη έναν δρομικό αγώνα.

Η αναγνώριση από τον ΟΗΕ δίνει στην Καλλιπάτειρα νέα δυναμική
ΕΡ: Πρόσφατα εκπροσωπήσατε το ΠΣΓ «Καλλιπάτειρα» σε συνεδρίαση του ΟΗΕ, όπου αποφασίστηκε το σωματείο να συγκαταλεγεί στον παγκόσμιο κατάλογο των Οργανισμών που είναι διαπιστευμένοι...
ΑΠ: Με την απόφαση αυτή η «Καλλιπάτειρα» μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε συνόδους και επιτροπές του ΟΗΕ με δυνατότητα γραπτής και προφορικής τοποθέτησης, ενώ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η παρουσία της θα μπορεί να έχει βαρύνουσα σημασία. Συμμετείχα πρόσφατα στη συνεδρίαση, όπως διαπίστωσα ότι υπάρχει μια πολιτική στον ΟΗΕ η οποία θέλει τις ΜΚΟ που παλεύουν για τα δικαιώματα των λαών να είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε σχέση με αυτά καθ` αυτά τα κράτη. Οπότε μπορούν να αποτελέσουν ένα ενδιάμεσο σκαλί για να μεταφέρουν στις ηγεσίες των χωρών αυτών, προβλήματα που πολλές φορές δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά. Ήρθε λοιπόν η Καλλιπάτειρα να καλύψει αυτό το κενό. Με τις πρωτοβουλίες της προέδρου της, Κατερίνας Παναγοπούλου, οι δράσεις της Καλλιπάτειρας σε τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τα δικαιώματα των ανθρώπων, είναι ουσιαστικές. Με την απόφαση αυτή του ΟΗΕ, αναγνωρίστηκαν και επίσημα. Θα δώσει στο σωματείο μεγαλύτερη δυνατότητα να διεισδύσει ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλες τους τις ανάγκες. Γιατί όλα όσα γίνονται από την Καλλιπάτειρα, έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Η εκπαίδευση σημαντικό ρόλο στον καθαρό αθλητισμό
ΕΡ: Συμμετέχετε από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και στο Εθνικό Συμβούλιο για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ, το οποίο πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με τον «Δημόκριτο»...
ΑΠ: Το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ αποτελεί από μόνο του ένα τεράστιο κεφάλαιο. Η ύπαρξη του ΕΣΚΑΝ εξασφαλίζει τον καθαρό αθλητισμό. Γιατί αυτόν τον αθλητισμό θέλουμε και αυτόν τον αθλητισμό θα πρέπει να μάθουμε στα μικρά παιδιά. Όπως στο κομμάτι του Παραλυμπιακού αθλητισμού, έτσι κι εδώ, μεγάλο κεφάλαιο στη γνώση, παίζει η εκπαίδευση. Κι από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται πλέον μεγάλη προσπάθεια ώστε η έννοια του καθαρού αθλητισμού να περάσει στη συνείδηση από μικρή ηλικία.  όλες οι ενέργειες που γίνονται είναι με σαφή κατεύθυνση εναρμόνισης με το Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA). 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΔΟΠΑΥΛΑΚΗΣ

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 5 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 5 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 5 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 6 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 6 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 6 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 6 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 6 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 6 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 6 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 7 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 7 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 7 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 7 χρόνια πριν
Συνεντεύξεις-Άρθρα / 7 χρόνια πριν