Καζακστάν - χώρα των "γιγάντων -παλαιστών" καλεί τους Έλληνες να την γνωρίσουν

Είναι μια χώρα ανεξερεύνητη για τους Έλληνες, εκεί γεννιούνται ακόμα "γίγαντες της στέπας". Είναι γενέτειρα του μήλου και της τουλίπας, η χώρα όπου εξημερώθηκε το πρώτο άγριο άλογο. Χώρα - Δρόμος του Μεταξιού. Η χώρα με  το μεγαλύτερο στον κόσμο Κοσμοδρόμιο Μπαικονούρ, απ΄όπου ταξίδεψε στο διάστημα ο πρώτος άνθρωπος, ο σοβιετικός κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν. 
Είναι το Καζακστάν που για πρώτη φόρα  φέτος συμμετείχε επίσημα στη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia της ΔΕΘ, και ενθουσίασε τους επισκέπτες με την παρουσία των δυο υπερύψηλων νεαρών "γιγάντων της στέπας", των ονομαζόμενων "batir" με τις παραδοσιακές στολές παλαιστών. 
"Με τους γίγαντες της στέπας θέλαμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρων των επισκεπτών της έκθεσης τουρισμού Philoxenia, στη οποία συμμετείχαμε επίσημα ως χώρα για πρώτη φορά", λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σύμβουλος της Πρεσβείας του Καζακστάν στην Αθήνα, Τιμούρ Σοντανγκόζιν και διευκρινίζει: "Η παρουσία δυο υπερύψηλων ηρώων του καζάκικου έπους, όπως ήταν πριν 300 χρόνια, δεν είναι απλά ένα σόου, αλλά αναπαράσταση των παλαιστών, όπως αυτοί ανακαλύφθηκαν στις  ανασκαφές  της Σκυθικής εποχής, στο τάφο Τάλντι. Πριν λίγα χρόνια, το 2010, βρέθηκαν δύο ταφές στρατιωτών - γιγάντων με χρυσά άμφια". 
Οι δύο νεαροί γίγαντες, που ξάφνιασαν τους επισκέπτες της Philoxenia, θύμιζαν ήρωες παραμυθιού. Και δυο μουσικοί με το έγχορδο παραδοσιαό όργανο "ντόμπρα" γέμισαν το περίπτερο με παραδοσιακούς απλούς ήχους της στέπας... Ο κόσμος δεν σταματούσε να φωτογργραφίζεται μαζί τους, ενώ, πολύ ευγενικά, πρότειναν οι γυναίκες να τους πιάσουν το χέρι αγκαζέ, ενώ οι άνδρες στεκόταν ορθοί μεταξύ δυο γιγάντων συνειδητοποιώντας πόσο κοντοί είναι...
Ο 27χρονος "αγαθός γίγαντας", Αζαμάτ Μπαρταλίεφ, με ύψος 2,10 μέτρα, εξηγεί ότι "κληρονόμησε" το ύψος από τους προπαπούδες του, που σύμφωνα με την οικογενειακή του ιστορία, ήταν "Μπατίρ παλαιστής" (παλαιστής παληκάρι) “ Άκουσα τις ιστορίες για αυτούς από τότε που ήμουν αγόρι. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το ύψος μου, είναι  κάτι που είναι συνηθισμένο στην ιστορία του λαού μας. Έχω μια φυσιολογική ζωή, είμαι ιδιοκτήτης μιας καφετέριας στην Αλματί και συμμετέχω στις αναπαραστάσεις εμφάνισης των καζακικών πολεμιστών του θεάτρου της εθνικής φορεσιάς "Arlan Zhete", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο άλλος "μπατίρ", Ντίας (Dias) Μπασιμπέκ, είναι 24 ετών, με ύψος 2,4 μέτρα, το όνομά του παραπέμπει στο Θεό του ουρανού και του κεραυνού της ελληνικής μυθολογίας. Ο Ντίας, που εργάζεται σε μια επενδυτική εταιρία, λέει: "Δεν ξέρω αν το όνομα μου έχει σχέση με τον μεγάλο  Θεό του Ολύμπου, τον Δία. Αλλά είμαι πολύ  χαρούμενος που βρίσκομαι για πρώτη φορά στη χώρα του Έλληνα γίγαντα Ηρακλή για τον οποίο ξέρει όλη η ανθρωπότητα και εμείς, στο Καζακστάν, μεγαλώσαμε μαθαίνοντας για τις 12 άθλους του", λέει. 
Πριν μερικά χρόνια το θέατρο της εθνικής φορεσιάς του Καζακστάν, "Arlan Zhete", προσκάλεσε τους υψηλότερους  άνδρες και γυναίκες να συμμετέχουν στις παρουσιάσεις ιστορικής φορεσιάς σε διάφορες εκδηλώσεις στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό. "Η Μεγάλη Στέπα ήταν πάντα πλούσια με μεγάλους και θρυλικούς πολεμιστές. Η Ελλάδα έχει τον μυθικό Ηρακλή, εμείς τους Ήρωες παλαιστές της εποχής των πολεμικών συγκρούσεων του Χανάτε του Καζακστάν με αυτούς των Τζούγκαρρι, τον 17ο αιώνα, που μετά από εκατό χρόνια συγκρούσεων, νίκησε το Καζακστάν. Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι υποψήφιοι γίγαντες  δοκιμάστηκαν και για τις γνώσεις της ιστορίας του Καζακστάν καθώς και για τις πνευματικές και εκπαιδευτικές δεξιότητες", εξηγεί ο Τιμούρ Σοντανγκόζιν.  
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο  διπλωμάτης ομολογεί: "Για τους περισσότερους στην Ελλάδα το Καζακστάν είναι μια άγνωστη χώρα, ή ίσως την γνωρίζουν ως μια από της δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Στην έκθεση της  Θεσσαλονίκης προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε την χώρα μας ως σταυροδρόμι της στέπας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, μια χώρα - διάδρομος του "Δρόμου του Μεταξιού" και των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης".
Ο παππούς του μήλου
"Η γενέτειρα του μήλου είναι το Καζακστάν. Το ξέρετε;", ρωτάει η χαμογελαστή Αιγκερίν, εκπρόσωπος του υπουργείου τουρισμού του Καζακστάν. "Ίσως  είναι μια έκπληξη για τους περισσότερους, αλλά  το συνηθισμένο και αγαπημένο φρούτο πρώτη φορά αποκαλύφτηκε στην ιστορία στο Καζακστάν, στην πεδιάδα του όρους Αλατάου. Και η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας μας  λέγεται Αλμά - Ατά, που σημαίνει "ο παππούς του μήλου", λέει. Η γνωστή καζάκικη ποικιλία των μήλων "Απόρτ", είναι κόκκινα στο χρώμα, μεγάλα στο μέγεθος και έχουν  γλυκόξινη γεύση. Αλλά και η τουλίπες, που πολλοί νομίζουν είναι ολλανδικής προέλευσης, πρώτη φορά βρέθηκαν στην Κεντρική Ασία. "Την άνοιξη, αν έρθετε, μπορείτε να δείτε κατακόκκινες πεδιάδες με άγριες τουλίπες, που θυμίζουν τοπίο του  Παράδεισου", περιγράφει με χαρά ο κ. Σοντανγκόζιν και μας "ξεναγεί",  μέσων φωτογραφιών, στο Τουρκιστάν, την αρχαία  πόλη του Καζακστάν, με αρχαιολογικές καταγραφές που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Είναι στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τα πετρογλυφικά του αρχαιολογικού τοπίου Ταμπαλί και το κύριο αξιοθέατο της πόλης είναι το μαυσωλείο του Χότζα Αχμέτ Γιασσάουνι, του 15ου αιώνα. 
Το Καζακστάν - και ιδιαιτέρα πατρίδα χιλιάδων Ελλήνων Ποντίων
"Τόπος γεννήσεως: Καζακστάν", αναγράφεται σε χιλιάδες ελληνικές ταυτότητες που έλαβαν οι παλιννοστούντες που μετοίκισαν στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ‘70, την περίοδο  της Χούντας. Και μετά το 1990 ήρθαν πλέον μαζικά χιλιάδες Πόντιοι στην Ελλάδα από το Καζακστάν, που ήταν την εποχή εκείνη βυθισμένο στην πολιτική και οικονομική κρίση μετά τη διάλυση  της ΕΣΣΔ.   
Η Ελένα Τολστόβα, μεταφράστρια  στο περίπτερο του Καζακστάν της Philoxenia, λέει: "Είμαι Ελληνίδα από αυτούς, που μείναμε στο Καζακστάν. Τα παιδιά μας  μαθαίνουν την νεοελληνική γλώσσα, ενώ το ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα δείχνουν και παιδιά άλλων εθνότητων. Μείναμε στον τόπο εξορίας των γονιών και παππούδων μας, και παρόλο αυτά, προκόψαμε, νιώθουμε πλέον πατρίδα μας το Καζακστάν", λέει. 
Στην ερώτηση, αν η Πρεσβεία του Καζακστάν διατηρεί επαφές με τους πρώην πολίτες της χώρας της, που διαμένουν στην Ελλάδα, ο  Τιμούρ Σοντανγκόζιν, επισημάνει: "Έχουμε άριστη σχέση με το σύλλογο "Αργώ" της Καλλιθέας (Αθήνα), που ιδρύθηκε από τους Έλληνες, που παλιννόστησαν από το Καζακστάν. Διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και χαιρόμαστε, όταν βλέπουμε πως οι άνθρωποι που γνώρισαν τη χώρα και το λαό μας σε δραματικές  στιγμές της ζωής τους, την εποχή των σταλινικών διώξεων, θυμούνται  το Καζακστάν με αγάπη και νοσταλγία". 
Σοφία Προκοπίδου 

Πηγή φωτογραφίας: Πρεσβεία του Καζακστάν στην Αθήνα
 

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ