Τιμητική εκδήλωση για τον δημιουργό της Photosynkyria 'Αρι Γεωργίου

Πριν από 30 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1988, "γεννήθηκε" στη Θεσσαλονίκη το πρώτο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στην Ελλάδα, Photosynkyria. "Γεννήτορας" του υπήρξε ο Θεσσαλονικιός αρχιτέκτονας 'Αρις Γεωργίου, από τον Mάιο του 1987 συνιδρυτής του Eλληνικού Mουσείου Φωτογραφίας.
Η Photosynkyria ή Φωτογραφική Συγκυρία -το ετήσιο τότε και ως το 2003 διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη- μετεξελίχθηκε στη σημερινή μέγιστη φωτογραφική διοργάνωση, τη Thessaloniki PhotoBiennale.
Ο πρωτοπόρος φωτογράφος 'Αρις Γεωργίου (ο πρώτος διορισμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού διευθυντής και του νεοσύστατου τότε μουσείου φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη), πολυσχιδής φωτογράφος, αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας σειράς φωτογραφικών λευκωμάτων για την πόλη τιμάται απόψε σε ειδική εκδήλωση (με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την έναρξη του φεστιβάλ της Thessaloniki PhotoBiennale), από το Μουσείο Φωτογραφίας και τους "επιγόνους" του -διοργανωτές της άκρως επιτυχημένης PhotoBiennale.
Για τη συμβολή του Γεωργίου στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης και της χώρας θα μιλήσουν ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας, ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου και ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου, ο οποίος θα «ντύσει» μουσικά την εκδήλωση με μια ολιγόλεπτη ερμηνεία στο πιάνο. Την εκδήλωση θα συντονίσει η διευθύντρια του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θούλη Μισιρλόγλου.
O Άρις Γεωργίου γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1951 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Montpellier της Γαλλίας όπου πήρε και το μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A. πολεοδομίας. Eπέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1978 και αρχικά ασχολήθηκε με μεταφράσεις (Boris Vian, "Θα φτύσω στούς τάφους σας", εκδ. Yπό Σκέψη και John Chilton, "H Iστορία της Tζαζ", εκδ. Yποδομή). Yπήρξε επί εξαετία συνεργάτης του ραδιοφώνου (1979-1985, EPT Mακεδονίας) με προγράμματα για τη φωτογραφία, τη σύγχρονη τέχνη και τη μουσική. Aπό το 1977 εκθέτει ζωγραφική και φωτογραφία σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό και είναι μέλος του Συλλόγου Kαλλιτεχνών Eικαστικών Tεχνών Bορείου Eλλάδος.
Tο 1984 ήταν ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του PARALLAXIS, Συνδέσμου για την προώθηση της Δημιουργικής Φωτογραφίας που, τον Mάιο του 1985, διοργάνωσε τις πρώτες διεθνείς εκδηλώσεις φωτογραφίας στην Eλλάδα. Tον Mάιο του 1987 υπήρξε συνιδρυτής του Eλληνικού Mουσείου Φωτογραφίας. Tον Φεβρουάριο του 1988 ήταν ο εμπνευστής και έκτοτε επί δεκαπενταετία διοργανωτής της Φωτογραφικής Συγκυρίας, του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη.
Tο 1995 υπήρξε μέλος της Oμάδας Eργασίας του Yπουργείου Πολιτισμού για τη διάρθρωση Eθνικής Πολιτικής για την Kαλλιτεχνική Φωτογραφία και (το 1996 το 1998 και το 2004) εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Mακεδονικού Kέντρου Σύγχρονης Tέχνης. Ως συνεργάτης του καλλιτεχνικού και λογοτεχνικού περιοδικού Eντευκτήριο εγκαινίασε το ειδικό ένθετο για τη φωτογραφία με τίτλο Camera Obscura που παρουσίασε μέχρι στιγμής 70 ατομικά portfolios Eλλήνων και ξένων φωτογράφων. Το 1998 ο Υπουργός Πολιτισμού τον όρισε διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) με τετραετή θητεία. Το 2002 απεχώρησε από το ΜΦΘ, στο οποίο κληροδότησε τη Φωτογραφική Συγκυρία.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.