Φιλελληνισμός από το "φίλος" και το "ελληνισμός"

"Είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία ο φιλελληνισμός. Δεν υπάρχει κίνημα φιλο-κινεζισμού ή φιλο-ιταλισμού, για παράδειγμα" λέει με νόημα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε το 2008 με προεδρικό διάταγμα.
"Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, ορίστηκε ως η μέρα εορτασμού της ευαισθησίας και της αγάπης των απανταχού γης ανθρώπων προς την Ελλάδα, με αφορμή τη σύνδεση του ονόματος του Λόρδου Βύρωνα με τη υποστήριξη της επανάστασης στην Ελλάδα" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αναζητώντας τους λόγους της δημιουργίας κινήματος φιλελληνισμού στις αρχές του 19ου αιώνα, ανάμεσα στα συνθετικά της λέξης "φίλος" και "ελληνισμός", διερωτάται "τι ώθησε τόσους πολλούς ανθρώπους να πιστέψουν τόσο στα δίκαια του ελληνικού αγώνα ώστε να υπερβούν τον ατομικό μικρόκοσμό τους". Αναζητά "τι έκανε νέους ανθρώπους να δεσμευτούν στην ελληνική υπόθεση τόσο βαθιά και με ανιδιοτέλεια ώστε πολλοί από αυτούς να φτάσουν έως την ακραία προσφορά της ίδιας της ζωής τους, στα πεδία των μαχών, στο Σούλι, τη Χίο, το Μεσολόγγι με κορυφαία εκείνη του Πέτα".
Προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, η κ. Πατουλίδου τονίζει ότι "δεν αντιμετωπίστηκαν και δεν υποστηρίχτηκαν με τον ίδιο τρόπο άλλοι απελευθερωτικοί αγώνες όπως των λαών της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ ή της Γαλλικής Επανάστασης" και υπογραμμίζει ότι η ελληνική περίπτωση ξεχώρισε στα μάτια τους.
Αναζητώντας, άλλωστε, τις ρίζες του φιλελληνισμού στον θαυμασμό για την αρχαία Ελλάδα, επισημαίνει ότι "ο αρχαίος ελληνικός κόσμος δεν έπαυσε ποτέ να γεννά τον θαυμασμό κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, διότι αυτός έβαλε τις βάσεις σε ό,τι μπορεί να ονομάζεται πολιτισμός. Πολλοί ιστορικοί μιλούν για ελληνικό θαύμα. Το θαύμα έγκειται στο ότι η πολιτική, πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία των Ελλήνων, έγινε γύρη για όλους σχεδόν τους πολιτισμούς. Ακόμη και πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα του παρόντος πολιτισμού έχουν άρωμα ελληνικό. Η ελληνική δημιουργία ήταν πάντα μια ζωντανή παρουσία".
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η κ. Πατουλίδου εκτιμά ότι η μέρα του φιλελληνισμού δεν είναι ευρύτερα γνωστή, καθώς "μπορεί οι περισσότεροι να ακούμε κάτι σχετικό αλλά να μην δίνουμε περισσότερη σημασία. Όταν θυμάσαι και γνωρίζεις, προκαλείς και στο σήμερα ανάλογες συμπεριφορές, σαν στάση ζωής" σημειώνει και αναφέρεται στον τρόπο που οι σύγχρονοι Έλληνες και οι σύγχρονες Ελληνίδες αντιμετώπισαν και προστάτεψαν τους προσφυγικούς πληθυσμούς στη χώρα. "Ακόμα και τώρα στην ταραγμένη από πολέμους γειτονιάς μας, οι Έλληνες πρωτοπροστάτεψαν τους πρόσφυγες. Με μια ανοιχτή αγκαλιά, γιατί ξέρουν τι σημαίνει προσφυγιά και τι σημαίνει σκλαβιά. Αλλά πάνω από όλα ξέρουμε τι σημαίνει ζωή" προσθέτει.
"Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη φιλελληνισμός" σημειώνει και αναφέρεται στους διοργανωτές των εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας αλλά και τις εκδηλώσεις για την ημέρα των ευεργετών στη Βουδαπέστη ή την Αγία Πετρούπολη. Εκδηλώσεις γα την ημέρα φιλελληνισμού πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας. Την ομιλία εκφώνησε η κ. Πατουλίδου ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Γ΄ Σώματος Στρατού. Παράλληλα έγιναν ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία της πόλης.
Μεταφέροντας τα λόγια του Γερμανού ποιητή και συγγραφέα Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης σημειώνει: "Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύτηκαν πιο όμορφα το όνειρο της ζωής. Αυτό είναι που ενέπνευσε τους τότε φιλέλληνες. Αυτό εμπνέει και τους νέους. Αρκεί να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε σταθερά εμείς οι ίδιοι την πολύχρονη ιστορία μας".
Π.Γ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.