Οι φορείς του ΟΠΕΜΕΔ εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

Έντονη ανησυχία και αντίθεση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, διατυπώνουν με ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι των φορέων του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), σημειώνοντας ότι «έχει υψηλό κόστος και είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας». Μεταξύ των φορέων, που υπογράφουν την ανακοίνωση, είναι οι πρόεδροι, Παναγιώτης Πικραμμένος (ΟΠΕΜΕΔ), Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Βασίλειος Κορκίδης (ΕΣΕΕ) και Ιωάννης Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ).

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΜΕΔ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση «θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να σηματοδοτεί μια θετική και ελπιδοφόρα παρέμβαση προς την κατεύθυνση της ορθής και αποτελεσματικής αξιοποίησης της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα».

Όμως, συνεχίζει Οργανισμός, «παρά το μεγαλόπνοο όνομά της, η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης απειλεί όχι απλώς να μη μεταρρυθμίσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης, αλλά -αντιθέτως- να τον υπονομεύσει αποφασιστικά».

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση εκφράζει ο ΔΣΑ

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση τραυματίζεται, υπονομεύεται και κινδυνεύει να ακυρωθεί στην πράξη ο θεσμός της διαμεσολάβησης, υποστηρίζει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ).

 

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του, κατέληξε στις παρακάτω θέσεις αναφορικά με το επίμαχο νομοσχέδιο:

«1) Με σεβασμό στις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος, τάσσεται σταθερά υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ). Μεταξύ αυτών σπουδαιότερος και αποτελεσματικότερος θεσμός είναι η διαιτησία, η προώθηση και διάδοση της οποίας πρέπει να ενθαρρυνθεί και μέσω των Δικηγορικών Συλλόγων (βλ. και άρθρα 131, 132 Κωδ. Δικ.)

2) Θεωρεί ότι η επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης να διαθέσει μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες για διαβούλευση, αποτελεί εμπαιγμό του θεσμού της διαβούλευσης και παραβιάζει ευθέως τον ν. 4048/12 περί καλής νομοθέτησης.

3) Αποδοκιμάζει έντονα τις προωθούμενες διατάξεις για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, όπως έχουν διατυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο, καθώς: α) αυξάνουν το κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για τους διαδίκους και θέτουν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο και το Σύνταγμα, β) αφορούν αδικαιολόγητα ευρύ φάσμα ιδιωτικών διαφορών».

Την αντίθεσή της στην τροπολογία για τις απεργίες και στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση εκφράζει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών???????

Η τροπολογία στον νομοσχέδιο για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, με την οποία καθορίζεται το ποσοστό της απαρτίας των μελών των σωματείων που μπορούν να κηρύξουν απεργία, στην ουσία υπονομεύει το δικαίωμα της απεργίας, αναφέρει, σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Ειδικότερα, τα μέλη της Ένωσης εκφράζουν «την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιέχει ρύθμιση με την οποία υπονομεύεται το δικαίωμα κήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια Σωματεία, περαιτέρω, εισάγεται ο θεσμός της κατά κανόνα υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, ο οποίος πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στο δικαστήριο (20 παρ. 1 Σ)».

Σύμφωνα με την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, «το ποσοστό απαρτίας (1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών) που θα απαιτείται πλέον για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια Σωματεία είναι απαγορευτικό».

Το πλήρες τηλεγράφημα του Π. Τσιμπούκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ