Οδηγούμαστε σε νέα αρχιτεκτονική των συστημάτων υγείας

Τα ψηφιακά συστήματα, τα μεγάλα δεδομένα, η Τεχνητή Νοημοσύνη  φέρνουν τις τεράστιες αλλαγές στην υγεία.

Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται  αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός υγείας, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκονται βάζουν το  σύστημα υγείας σε τροχιά ανάπτυξης, δηλαδή επενδύσεων, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και  του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Αναφέρθηκε σε τρεις άξονες:

Του προσωπικού. Χρειάζεται όπως είπε να αυξηθούν οι αμοιβές των γιατρών και προσπαθούμε να συνδέσουμε αμοιβή με παραγωγικότητα. Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών. Θα δοθούν πόροι περίπου 1 δις ευρώ.

Ψηφιακή αναβάθμιση. 

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε έμφαση στα δεδομένα και σημείωσε τη σημασία της συμμετοχής  στον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων.
  
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Τούντας, oομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής  ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικά  βήματα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες κρίσιμες καθυστερήσεις.

Η πρώτη αφορά τον  Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Είναι ένα εργαλείο που θα έπρεπε να το έχουμε πολλά χρόνια πριν, είναι ένα  κλειδί για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής υγείας

Η δεύτερη καθυστέρηση σχετίζεται με την ΠΦΥ.

Επίσης, υπάρχει αδυναμία στην όλη προσέγγιση που επιχειρείται, καθώς δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για το ΕΣΥ που θέλουμε. Επίσης, όλες  οι προσπάθειες δεν θίγουν την «κεντρική κακοδιοίκηση του ΕΣΥ», διοικείται «από το γραφείο του εκάστοτε υπουργού υγείας». Αν δεν αποκτήσει το ΕΣΥ είπε ο κ. Τούντας, ανεξάρτητη , αξιοκρατική κεντρική διοίκηση, όλες  οι προσπάθειες που γίνονται θα έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα.

Η τρίτη αδυναμία είπε ο Καθηγητής αφορά τα  λεφτά που εξοικονομούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης  δεν είναι αρκετά, εκφράζοντας φόβο ότι με όσα δόθηκαν δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα «μεγαλεπήβολα σχέδια».

Ο κ. Τούντας κατέληξε ότι οδηγούμαστε σε νέα αρχιτεκτονική των συστημάτων υγείας, δεν θα υπάρχει ο διαχωρισμός νοσοκομείου και ΠΦΥ και η πρόληψη θα παίζει αποτελεσματικό ρόλο.

Στο έργο της ΗΔΙΚΑ προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της υγείας αναφέρθηκε η Νίκη Τσούμα, πρόεδρος ΗΔΙΚΑ. Ανέφερε ότι  η ανάγκη της πανδημίας έδωσε την ώθηση για την αξιοποίηση δεδομένων που υπήρχαν.

Ο χώρος της υγείας είπε έχει μεγάλα δεδομένα αναφέροντας ενδεικτικά: 960 εκ. συνταγές, 310 εκ. παραπεμπτικά  για 14 εκ ασθενείς από 70.000 γιατρούς , από 11.000 φαρμακεία και 3.000 διαγνωστικά ιατρεία. 

Έχουμε μεγάλη βάση δεδομένων  στην ΗΔΙΚΑ, η οποία καθημερινά αυξάνεται και αποτελεί το εργαλείο για την διαχείριση και αξιοποίηση αυτών και είναι η βάση εκείνων των δεδομένων που μπορούν να γυρίσουν πίσω στον πολίτη σαν ψηφιακές υπηρεσίες.

 Η κα. Τσούμα πρόσθεσε, ότι υπάρχει ατομικός φάκελος Υγείας, κάθε φορά που δημιουργούνται νέα δεδομένα ανανεώνεται. 
 
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΗΔΙΚΑ τόνισε επίσης ότι τα έργα του φακέλου Υγείας και των νοσοκομείων (άντληση δεδομένων) είναι τα δύο εμβληματικά έργα. Σκοπός είναι αυτά να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας. Όλα τα νοσοκομεία πρέπει να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο. Πρέπει να ομογενοποιηθούν τεχνικά τα δεδομένα, να δημιουργήσουμε δηλαδή κοινά δεδομένα που θα έρχονται κεντρικά για να μπορούν να ενσωματώνονται.

Την ολιστική διάσταση της υγείας σε όλο τον πληθυσμό , έβαλε ο Γιώργος Λαμπρινός, διευθύνων σύμβουλος Gep Group και  εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις σήμερα επενδύουν δικά τους χρήματα στο κομμάτι της προαγωγής υγείας των εργαζομένων τους και μέσα από το εργασιακό περιβάλλον μπορούμε να αντλήσουμε δεδομένα  για τους ίδιους και το οικογεκειακό τους περιβάλλον.

Επιτακτική ανάγκη είναι να προχωρήσουμε, στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας εργαζομένου, ωστόσο όπως είπε χρειάζεται ι θεσμικό πλαίσιο και διεπιστημονική δομή. 
 

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ