ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΗΓΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΚΚΕ-Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα Free Sunday
28/10/2011
11:30
ΚΚΕ
Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
στην εφημερίδα Free Sunday & το δ/γραφο Ν. Παπαδημητρίου

Αισθάνεται δικαιωμένο το ΚΚΕ από τις τελευταίες αποφάσεις της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, κ. Παπαρήγα;
«Δικαιωμένο θα αισθανθεί το ΚΚΕ όταν ο λαός βάλει τέλος στις θυσίες που του επιβάλλουν για την πλουτοκρατία και κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του με τη δική του εξουσία.
Οι αποφάσεις της ΕΕ στραγγαλίζουν όλους τους λαούς της Ευρώπης. Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως και η ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη, είναι στο DNA της καπιταλιστικής κρίσης, του καπιταλισμού. Τώρα είναι πιο αναγκαία και εφικτή αντικειμενικά η πάλη κατά της ΕΕ. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τη λαϊκή κυριαρχία, όχι για την εθνική κυριαρχία της αστικής τάξης σε βάρος των εργατών.
Η επαλήθευση των θέσεων και των προβλέψεών μας, μας δίνει το δικαίωμα να καλούμε το λαό να εμπιστευτεί την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».

Εδώ που φτάσαμε όμως με ένα υπερχρεωμένο κράτος που δανείζεται -και δεν επιστρέφει- χρήματα και από Ευρωπαίους συνταξιούχους σημειωτέον, ποια θα ήταν η, κατά την άποψή σας, επωφελής για τα λαϊκά συμφέροντα λύση;
«Είναι μύθος ότι ο λαός της Γερμανίας δεινοπαθεί για να δοθούν τα δάνεια του μνημονίου στην Ελλάδα, όπως είναι μύθος ότι για το χρέος ευθύνονται οι εργαζόμενοι των 700 και 1000 ευρώ και οι συντάξεις των 600 ευρώ μέσο όρο. Τα δάνεια δίνονται για να προστατευτούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και η Ευρωζώνη. Το κρατικό χρέος το δημιούργησε η τεράστια κερδοφορία και οι φοροαπαλλαγές των μεγάλων επιχειρήσεων που δρουν στην Ελλάδα. Γι’ αυτούς δανείστηκε και θα συνεχίζει να δανείζεται το καπιταλιστικό κράτος.
Ο λαός το έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα και έχει κάθε δικαίωμα να πει «φτάνει πια».
Για να σωθεί από τα συνεχή βάρβαρα μέτρα, τις κρίσεις, το χρέος, για να αναπτυχθεί η χώρα προς όφελός του, χρειάζεται να γίνουν κοινωνική λαϊκή ιδιοκτησία οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος. Να αποδεσμευτεί η χώρα από την ΕΕ και η λαϊκή εξουσία να διαγράψει όλο το χρέος μονομερώς, χωρίς ο λαός να εκβιάζεται από τους ιμπεριαλιστές τοκογλύφους».

Αναφορικά πάντως με την ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, ακούμε ότι τα μεσαία και φτωχά στρώματα θα βγουν πολλαπλάσια χαμένα, αφού η αναλογία προς το ευρώ θα είναι διπλάσια από την αρχική αντιστοιχία. Τι απαντάτε;
«Τα λαϊκά στρώματα τα καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανασφάλεια, είτε μείνουμε στο ευρώ είτε όχι. Αυτό που απασχολεί εμάς είναι πώς θα βγουν πιο σύντομα και με τις λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κόλαση της εκμετάλλευσης και των κρίσεων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με λαϊκή εξουσία».

Να έρθουμε και στα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη 48ωρη απεργία. ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ?Δεν πληρώνω?, αντεξουσιαστές -γιατί όλοι στέκονται, όπως υποστηρίζετε, απέναντι στο ΚΚΕ;
«Εμείς τέτοιο τσουβάλιασμα δεν κάναμε. Καταγγείλαμε ότι κατά της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ εξαπολύθηκε μια άγρια δολοφονική επίθεση οργανωμένη από παρακρατικούς μηχανισμούς με στόχο να τη διαλύσουν και να τρομοκρατήσουν το λαό. Την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί καταστολής του συστήματος.
Από εκεί και πέρα είπαμε συγκεκριμένα: Για το λεγόμενο «Δεν πληρώνω» ότι αξιοποιήθηκε από τους προβοκάτορες ως Δούρειος Ίππος. Για το κόμμα του Καρατζαφέρη ότι έχει διασυνδέσεις και θύλακες στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που λειτουργούν κατά του κινήματος. Για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάσαμε την αντίληψή του που στρέφεται κατά του οργανωμένου ταξικού κινήματος και που στην ουσία αθωώνει τη δολοφονική και προβοκατόρικη δράση της «κουκούλας». Ήταν απαράδεκτα αυτά που έλεγε ο σταθμός του κατά του ΠΑΜΕ, την ώρα μάλιστα που οι διαδηλωτές δέχονταν μολότωφ και χημικά και που εργάτες και νέοι έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής. Και ακόμα πιο απαράδεκτη, αλλά αποκαλυπτική, είναι η άρνηση των στελεχών του στην ΑΔΕΔΥ να ψηφίσουν την ανακοίνωση που κατήγγειλε τη δολοφονική επίθεση, γιατί χαρακτήριζε την κουκούλα εχθρική προς το λαϊκό κίνημα».

Οι καταγγελίες σας για συμμετοχή αστυνομικών στα επεισόδια δεν είχαν συνέχεια. Ενώ και ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι αυτό «έχει παρελθόν στις προβοκάτσιες»...
«Επιμένουμε στις καταγγελίες μας ότι μηχανισμοί και υπηρεσίες καταστολής του αστικού κράτους αξιοποιούν την προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος. Κάθε φορά που ο λαός πάει να σηκώσει το κεφάλι ξαμολούν τις κουκούλες, πρόθυμους πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.α. Έχουμε υποστεί πολλά. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε έμπειρο και αλύγιστο κόμμα. Δεν τους φοβόμαστε και έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό.
Σε αυτές τις αθλιότητες του Καρατζαφέρη δεν χρειάζεται να απαντήσω εγώ. Απαντούν οι θέσεις του και ο ρόλος του στην προβοκάτσια της Μαρφίν, στη Βουλή, στην ?υπόθεση Γερμανός?».

Οι εκλογές είναι, κατά την εκτίμησή σας, μονόδρομος; Και αν ναι, από ποιον επιβλήθηκαν: Τις λαϊκές κινητοποιήσεις ή τις αγορές και τους δανειστές;
«Είναι ανάγκη ο λαός να αναλάβει πιο ενεργητικό και αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Να αξιοποιήσει τα αδιέξοδα που έχουν σήμερα τα αστικά κόμματα, η ΕΕ και να αντεπιτεθεί για να τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο. Δεν πρέπει να περιμένει και να εξαρτά τη δράση του μόνο στο ζήτημα των εκλογών που αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να κάνουν. Πρέπει η πλουτοκρατία, η ΕΕ να καταλάβουν ότι δεν τον έχουν στο χέρι. Να απορρίψει τους εκβιασμούς, τα κόμματά τους, καθημερινά και με τον αγώνα του και με τη ψήφο στις εκλογές. Χρειάζεται λαϊκή δράση για την άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, την προστασία των ανέργων, της λαϊκής οικογένειας και η πάλη για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».

Έστω λοιπόν ότι γίνονται εκλογές. Κάποιοι συμπολίτες μας που θα ήθελαν πιθανώς να σας ψηφίσουν, αναρωτιούνται τι πρακτικά θα αλλάξει για τις ζωές τους αν το ΚΚΕ κατακτήσει ένα υψηλό, διψήφιο ποσοστό. Τι τους λέτε;
«Είναι κρίσιμο ζήτημα και συμφέρον οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ και με την ψήφο τους και με τη δράση τους. Όσο πιο ισχυρό γίνει το ΚΚΕ και αδύναμα τα κόμματα της πλουτοκρατίας, όσο περισσότερες δυσκολίες θα έχουν στη διαμόρφωση ισχυρής κυβέρνησης, τόσο καλύτερα για το λαό, για να τους παρεμποδίσει. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει και καλύτερες προϋποθέσεις για να οργανωθεί ο λαός, να οικοδομηθεί η μεγάλη λαϊκή συμμαχία, για να έρθει πιο κοντά η ώρα της λαϊκής νίκης».

Γιατί η συνεργασία σε μια αντιμνημονιακή βάση, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή/και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ίσως και με προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις, είναι εκτός της λογικής του κόμματος του οποίου ηγείστε;
«Δεν υπάρχει θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που να μην χρεοκόπησε. Οι θέσεις τους για την κρίση και για το τι κυβερνήσεις προτείνουν κάθε φορά, συνεχώς αλλάζουν. Τη μία είναι «αριστερή», την άλλη «ευρύτερη», «πατριωτική», «από την αριστερά ως τη λαϊκή δεξιά». Τρέχα γύρευε. Η λεγόμενη αντιμνημονιακή κυβέρνηση στερείται κάθε σοβαρότητας. Είτε την προτείνει η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ή και κάθε άλλος.
Το μνημόνιο πρώτος απ’ όλους το απαιτεί η ελληνική πλουτοκρατία και η ΕΕ. Λύση υπέρ του λαού δεν υπάρχει χωρίς να ανατραπεί η κυριαρχία και η εξουσία των μονοπωλίων, χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο ή δεν ξέρει τι του γίνεται ή εξαπατάει το λαό».
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

eana
media