ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
ΠΗΓΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
(Ξένη δημοσίευση)-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Επισκόπηση της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Νέα Υόρκη.
20/03/2017
19:56
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
------
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2017


Επισκόπηση της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Νέα Υόρκη.

Με εκτενή ρεπορτάζ κάλυψαν τα μέσα ενημέρωσης της ελληνικής ομογένειας και εφημερίδες όπως ο Εθνικός Κήρυκας και το Greek News τα εγκαίνια της έκθεσης «A World of Emotions: Ancient Greece, 700 BC – 200 AD».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη προσκεκλημένη του Ωνασείου Πολιτιστικού Ιδρύματος με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης. Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ένας από του βασικότερους συντελεστές της έκθεσης καθώς παραχώρησε έργα από 20 μουσεία.   «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δίνει μια μάχη, μια πολύ μεγάλη μάχη», τόνισε η Λυδία Κονιόρδου,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στον “Εθνικό Kήρυκα” και τον Φώτη Καλιαμπάκο «Οι Έλληνες καθημερινά ζουν μεγάλη δοκιμασία και δίνουν μια μεγάλη μάχη για να αναταχτεί όλο αυτό το κλίμα να αποκτήσουν ξανά την αυτοπεποίθηση τους.

Στον τομέα του πολιτισμού παρόλη την κρίση υπάρχει ένα οργασμός δραστηριοτήτων με ηρωικές καταστάσεις, ανθρώπων που δεν πληρώνονται κι όμως συνεχίζουν και δημιουργούν και να προσφέρουν. Αυτό δείχνει πραγματικά το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής που αντέχει παρά τις δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές με τους πρόσφυγες. Προσφέρουμε από το υστέρημα μας στους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται σε χειρότερη μοίρα από εμάς, που χάνουν τα πάντα.
Αυτό πραγματικά με κάνει περιφανή που είμαι Ελληνίδα, και θεωρώ πως είναι τιμή να λέγεσαι Έλληνας!
Στον τομέα του πολιτισμού η Ομογένεια καλείται να έρθει να δει να ακούσει, να συμμετέχει! Στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Εθνικό Θέατρο, στα περιφερειακά θέατρα, στη Λυρική Σκηνή που πηγαίνει στην καινούρια της στέγη. Το καταπληκτικό είναι ότι, παρά τα προβλήματα, όλοι οι θεσμοί δεν σταματούν, λειτουργούν και παράγουν ουσιαστικό έργο!»
Στην ίδια συνέντευξη η κ. Κονιόρδου μίλησε επίσης για την αποτύπωση των συναισθημάτων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό για το θέμα της έκθεσης: «Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα αποτυπώνει τα συναισθήματα με μια αξιοθαύμαστη διαλεκτική εξισορροπώντας τη διάνοια, την καρδιά και την αναγκαιότητα, την επιβίωση, την σημαντική για τους αρχαίους ανάγκη.
Υπάρχει μια θαυμαστή εξισορρόπηση αυτών των τριών όψεων του ανθρώπου και αυτό είναι πραγματικά η δόξα του πολιτισμού, πως μέσα σε ένα κομμάτι πέτρας, ένα κομμάτι μάρμαρο, μια χούφτα πηλού, επιτρέπει στο Πνεύμα να αποτυπώσει το ίχνος του και να μεγαλουργήσει, να κάνει αυτά τα πραγματικά αριστουργήματα».
Σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα η ελληνίδα Υπουργός τόνισε πως υπάρχει μια καινούρια κινητοποίηση στο θέμα αυτό, καθώς εγκαταλείπεται η νομική οδός διεκδίκησης που είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπήρξε βασική αιτία άρνησης της βρετανικής πλευράς και πως τώρα μέσω της διπλωματικής οδού θα αποκατασταθεί σταδιακά ένα κλίμα κοινής εμπιστοσύνης. * Επιπλέον σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «HellasFM» και τον Δημήτρη Φιλιππίδη για την εκπομπή «Πρόσωπα της Νέας Υόρκης», η Λυδία Κονιόρδου παρομοίασε την Ελλάδα με  ένα μικρό καΐκι στο πέλαγος των μεγάλων προκλήσεων, με μία μικρή βάρκα που κουβαλάει ένα πολύτιμο διαμάντι μέσα της. «Αισθάνθηκα ότι αυτή τη μικρή βαρκούλα με αυτό το πολύτιμο πετράδι είναι τιμή να την υπηρετεί κανείς με τη στάση ζωής του. Να τη φροντίζει για να την παραδώσει στις επόμενες γενιές. Έτσι ώστε να νιώσουν και τα νέα παιδιά αυτή την ανάταση, αυτή την αυτοπεποίθηση που σου δίνει όταν ξέρεις ότι ζεις σε έναν ευλογημένο και πολύτιμο τόπο.»
Για την έκθεση «A World of Emotions: Ancient Greece, 700 BC – 200 AD» η Λυδία Κονιόρδου τόνισε τη σημασία των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Ωνάση καθώς και την προσφορά των ελληνικών Μουσείων και τη βοήθεια των Εφοριών που συνεργάστηκαν ώστε να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή.
Σε σχέση με τους στόχους του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση του πολιτιστικού παρελθόντος και παρόντος δήλωσε:
«είναι δική μας προτεραιότητα και επιλογή, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα να το εξακτινώσουμε πέρα από τα αστικά κέντρα τα μεγάλα, στην περιφέρεια και το εξωτερικό. Ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες δράσεις. Έχουν ήδη ληφθεί και έχουν παρθεί αποφάσεις έτσι ώστε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, είτε είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά είτε η νεότερη δημιουργία, να μπορέσει να υπάρξει μέσα στο διεθνές γίγνεσθαι.
Ειδικά για την αρχαία μας κληρονομιά πιστεύω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα σπουδαίο δώρο που έχει προσδιορίσει όλο το δυτικό πολιτισμό.
Σήμερα αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο αλλά σήμερα ειδικά, μέσα από τις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν διαρκώς, μέσα από τη κοινή διαπίστωση ότι χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούμε μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει, ο αρχαίος μας πολιτισμός προσέφερε αυτό το σπουδαίο εργαλείο του διαλόγου, της ελευθερίας της σκέψης, της ελευθερίας των ιδεών, της σύγκρουσής των ιδεών και όλους τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν για να το υποστηρίξουν: τη δημοκρατία, το δικαστικό σύστημα, το θέατρο, την παιδεία.
Πιστεύω ότι σήμερα ξανά ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός και το διαχρονικό του πνεύμα καλούνται να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι παντού σε όλο το κόσμο υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ξανά για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.»
Για το ζήτημα της προσέλκυσης ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:
«Eπί δεκαετίες αυτό το κομμάτι αντιμετωπίστηκε με μεγάλη αμέλεια και χωρίς πραγματικό όραμα. Για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου η οργάνωση του FilmCommission, όπως υπάρχει και σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να συνεργαστούν τα αρμόδια Υπουργεία, να τεθούν οι κανόνες με τους οποίους θα ξέρουν οι ξένες παραγωγές πως θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα, πως θα μπορέσουν να συνεργαστούν με τους επιμέρους φορείς.
Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και βρίσκεται σε μια φάση διαβούλευσης με τα άλλα Υπουργεία. Επίσης έχει περάσει ένα νομοσχέδιο για τα κίνητρα και τις παραγωγές οπτικοακουστικών δράσεων. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Θέλουμε πραγματικά να προβληθεί η Ελλάδα σε ξένες χώρες, να προβληθούν ιδιαίτερα τοπία που να μην είναι απλώς «θάλασσα και μια ελιά», αλλά να είναι τα εμβληματικά μας τοπία και μνημεία. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε και να θέσουμε σαφείς κανόνες για να μπει αυτή η ιστορία σε σωστές βάσεις.»
Για το θέμα της Αμφίπολης, η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε:
«Πολλά μνημεία χρειάζονται χρόνια για να αποκατασταθούν, όχι γιατί δεν υπάρχει σχετική βούληση αλλά επειδή επιστημονικά πρέπει να τηρηθούν κάποιοι κανόνες.
Πρέπει να τηρήσουμε αυτούς τους κανόνες.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει φροντίσει τη στήριξη του μνημείου έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω φθορά από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν επειδή δεν τηρήθηκαν κατά την ανασκαφή κάποιοι κανόνες. Επίσης θα συνεχιστούν οι ανασκαφές έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το μνημείο.
Ωστόσο αυτή η δουλειά έχει γίνει, έχει προστατευθεί το μνημείο. Δεν υπήρχαν τα χρήματα για να συνεχιστεί η αποκατάσταση. Τώρα έχουν βρεθεί τα χρήματα και έχουν μπει οι βάσεις ώστε να ξεκινήσει μέσα στη τρέχουσα χρονιά η αποκατάσταση όχι μόνο του ίδιου του μνημείου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου».
Τέλος, η Υπουργός Πολιτισμού μετέβη στο Μόναχο ώστε να παρευρεθεί σε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, προσκεκλημένη της ΚΟΘ και του διευθυντή της Γεωργίου Βράνου. Η συναυλία έγινε με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη με πόρους από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το μέλλον σε συνεργασία με την ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης. Τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

eana
media