21 Απριλίου 1999 - Βουλή: Συνεδρίαση για τη θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967

Για την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση ''εις βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη'' έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κατά την ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου για τη θλιβερή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

Το δράμα του Κυπριακού Ελληνισμού συνεχίζεται ''με την αρχική και συνεχιζόμενη ευθύνη των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ και ιδίως των ΗΠΑ, που κόπτονται για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν συγκινούνται για τους 200.000 Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, ούτε βέβαια, για τη συνεχιζόμενη κατοχή της βορείου Κύπρου'', είπε ο κ. Κακλαμάνης και επέκρινε όσους  ενοχλούνται, γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ και ο ελληνικός λαός ''ενώ υποστηρίζουμε τον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων των Αλβανόφωνων στο Κόσοβο, και με κάθε τρόπο συμπαραστεκόμαστε στους πρόσφυγες, θύματα και των δύο πλευρών, καταδικάζουμε τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς και την κλιμάκωση της βίας ακόμα και με χερσαίες επιχειρήσεις, διότι γνωρίζουμε, εξ ιδίας πικρής εθνικής εμπειρίας, πόση υποκρισία κρύβεται πίσω από την όλη αυτή επιχείρηση, εις βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη''.

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, δήλωσε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας ''οδήγησε σε γενική οπισθοδρόμηση θεσμών και αξιών αλλά και στην Κυπριακή τραγωδία''. Εξήρε, δε, τον ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Δωδεκανήσου Κοσμάς Σφυρίου τόνισε ότι, η πίκρα και η οδύνη για την αιμορραγούσα Κύπρο παραμένει και ότι η υποκρισία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ περισσεύει, καθώς δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τις αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Μεγαλόνησο, ειδικά σήμερα κατά τη διάρκεια ''του άδικου και καταδικαστέου πολέμου'' κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα μας, στην οποία, όπως είπε, επέβαλαν καθεστώς υποτέλειας και οργάνωσαν υπηρεσίες και στρατό για να τους εξυπηρετούν. Προώθησαν τη δικτατορία εν ονόματι του ελληνικού εθνικού συμφέροντος, ενώ σήμερα βομβαρδίζουν ''μαζί με την ελληνική κυβέρνηση'' εν ονόματι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με ύπουλη αρρώστια παρομοίασε την επιβολή της δικτατορίας η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΝ Νίτσα Λουλέ και περιέγραψε τις διώξεις και τα βασανιστήρια όσων αντιστάθηκαν στη χούντα των συνταγματαρχών, κατά τη διάρκεια της επταετίας. Η κυρία Λουλέ στάθηκε επίσης στις βόμβες, στο ''αίμα των αθώων'' και στην προσφυγιά που φέρνουν οι επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία.

Σήμερα υποκλινόμαστε στη μνήμη των εξορισθέντων, φυλακισθέντων και βασανισθέντων από την ξενοκίνητη χούντα, δήλωσε ο βουλευτής Β` Αθηνών του ΔΗΚΚΙ Γιάννης Δημαράς και κάλεσε τους Έλληνες να ''θυμόμαστε πως έγινε αυτό το φονικό'', δανειζόμενος στίχο από ποίημα του ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

Τέλος, η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι, ανάμεσα στις επιπτώσεις από την επτάχρονη δικτατορία ήταν και η καθυστέρηση της ανάπτυξης της χώρας.

Η επετειακή συνεδρίαση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της επτάχρονης δικτατορία


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana