20 Μαρτίου 2003: Ξεκίνησαν οι αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράκ

Στις 04.35 ώρα Ελλάδας εκδηλώθηκε η αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Στόχος των πρώτων επιθέσεων ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της ιρακινής ηγεσίας, που είχαν εντοπισθεί από την αμερικανική αντικατασκοπεία, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στην Ουάσινγκτον.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί τρία κύματα επιθέσεων, ενώ, πύραυλοι έπληξαν τη Βαγδάτη και εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Βασόρα, αλλά διαψεύσθηκε η πυρπόληση πετρελαιοπηγών. Το Ρωσικό πρακτορείο ''Ιτάρ-Τας'' μεταδίδει ότι ένας από τους πυραύλους Κρουζ, έπληξε ένα από τα πιθανά σημεία στα οποία μπορεί να είχε καταφύγει ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Σαράντα λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού στη Βαγδάτη, ο πρόεδρος Μπους εμφανίσθηκε στο ''Οβάλ Γραφείο'' και απηύθυνε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό με το οποίο ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις άρχισαν την πρώτη φάση των επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι πιο δύσκολος απ`ότι προβλέπουν ορισμένοι.

''Αυτές είναι οι πρώτες φάσεις μίας ευρείας και οργανωμένης επιχείρησης'', ανακοίνωσε ο Τζορτζ Μπους. ''Κατόπιν εντολών μου, οι συμμαχικές δυνάμεις άρχισαν να πλήττουν επιλεγμένους στόχους στρατιωτικής σημασίας'', πρόσθεσε.

''Μία εκστρατεία σε μία περιοχή που είναι μεγάλη όσο η Καλιφόρνια θα μπορούσε να είναι μακρύτερη και πιο δύσκολη απ`ότι προβλέπουν ορισμένοι'', επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος και κατηγόρησε τον Σαντάμ Χουσέιν ότι συγκεντρώνει στρατιώτες και οπλισμό σε κατοικημένες περιοχές, με στόχο να χρησιμοποιήσει τον πληθυσμό ως ''ανθρώπινη ασπίδα''.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν -ο οποίος σύμφωνα με το CNN την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε καταφύγιο της Βαγδάτης όπου είχε πολεμικό συμβούλιο- εμφανίστηκε στην τηλεόραση λίγες ώρες μετά την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Μπους ως ''εγκληματία''. Ο Ιρακινός πρόεδρος, στο διάγγελμά του, απηύθυνε έκκληση στον λαό της χώρας του για ''αντίσταση'', υποσχέθηκε ''τη νίκη εναντίον των εισβολέων'' και τόνισε ότι ''ο εχθρός θα ταπεινωθεί''.

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι συνολικά σήμερα από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τέσσερις ιρακινοί στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί πέντε, ενώ, αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι μεγάλος αριθμός αμάχων τραυματίσθηκε, κατά τη διάρκεια των πρώτων αμερικανικών βομβαρδισμών εναντίον της Βαγδάτης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε επίσημα από τις ξένες κυβερνήσεις να κλείσουν όλες οι πρεσβείες και οι διπλωματικές αποστολές του Ιράκ στο έδαφός τους, ενώ ανακοίνωσε την παραίτηση και τρίτου διπλωμάτη που διαφώνησε με την επίσημη πολιτική για το Ιράκ, της Μαίρη Ράιτ, δεύτερης τη τάξει στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στο Ουλάν Μπατόρ (Μογγολία).

Στο μεταξύ, οι ρίψεις των πρώτων βομβών κατά του Ιράκ ενεργοποίησαν άμεσα τα αντανακλαστικά των λαών που αντιδρούν στις επεμβάσεις και τη βία του πολέμου. Δεκάδες χιλιάδες αντιπολεμικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν συλλαλητήρια σε πολλές μεγαλουπόλεις στις ΗΠΑ, όπου έγιναν και πολλές συλλήψεις, αλλά και στην Ευρώπη, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana