"Εμείς ψηφίσαμε θετικά και συμμετέχουμε στην επιτροπή μ' έναν βασικό σκοπό: όλα στο φως. Θέλουμε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου αφενός να αποκαλυφθεί το μέγεθος του σκανδάλου, όπου πραγματικά υπάρχει, αλλά να φανούν και οι όποιες κινήσεις της κυβέρνησης -κινήσεις σκευωρίας θα έλεγα- όσον αφορά την κατασκευή δήθεν ενόχων" τόνισε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για την υπόθεση Novartis.

"Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μεγάλος και η τακτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Θέλει άρον άρον να κλείσει τις εργασίες της επιτροπής αυτής, χωρίς να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, προκειμένου να μείνει εσαεί μια λάσπη σε αυτά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα" σημείωσε η κ. Κεραμέως, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει "να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση και σε όλες τις πτυχές της, όπως επίσης σε τυχόν εμπλοκή της κυβέρνησης σε μία εν εξελίξει δικαστική έρευνα".

Η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ έκανε λόγο για "πρωτοφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει λάσπη στους πολιτικούς της αντιπάλους", υποστηρίζοντας πως "η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε βάθος αυτή η υπόθεση γιατί τότε θα αποδειχθεί σε τι βαθμό είναι έωλο όλο το σκηνοθέτημα".

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι "πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ φειδωλοί στις δηλώσεις μας για το θέμα αυτό" και πρόσθεσε: "Είναι ένα θέμα εν εξελίξει, μια σημαντική κρίση, και συνεπώς πρέπει να προσέχουμε όλοι πάρα πολύ για το τι λέμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των δύο στρατιωτικών και είναι προφανές ότι το ζήτημα θα πρέπει να αναδειχθεί στους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους της χώρας μας".

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε "συνέχιση μιας πλάνης" τη συζήτηση περί καθαρής εξόδου τον Αύγουστο του 2018 και τόνισε πως "το ζητούμενο είναι ένα: πρέπει, τον Αύγουστο του 2018, που τελειώνουν τα χρήματα από τους δανειστές, η χώρα μας να έχει χτίσει την αξιοπιστία της προκειμένου να μπορεί να δανειστεί σε εύλογα επιτόκια από τους δανειστές".

Αναφορικά με τις δηλώσεις του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάση Δαβάκη, για τους Ρομά, η κ. Κεραμέως σημείωσε πως "ο κ. Δαβάκης προέβη σε αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως καταδικαστέες, ωστόσο λίγο αργότερα ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη, ανασκεύασε και έδειξε συνεπώς την ειλικρινή του μεταμέλεια γι' αυτό που είχε δηλώσει", υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του κόμματος "εξέφρασε πολύ έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στο περιστατικό αυτό" κι επισήμανε πως οι όποιες αποφάσεις επαφίονται στον πρόεδρο της ΝΔ και την επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος.

Κληθείσα να σχολιάσει την αντιπαράθεση της εκπροσώπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με αφορμή την επιλογή του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη για τη θέση του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, η τομεάρχης της ΝΔ ανέφερε: "Ο κ. Κουτεντάκης είναι κυβερνητικό στέλεχος. Υπάρχει μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αλώσει θεσμούς και ανεξάρτητες Αρχές εν γένει. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επιτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Ελέγχει τις όλες διαδικασίες και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν οφείλει να το κάνει. Ο χθεσινός διορισμός είναι ακόμα μια απόδειξη της απόπειρας της κυβέρνησης να αλώσει το κράτος και πρόκειται για ένα ακόμη γεγονός νοσηρού κομματισμού".

Για τη νέα υφυπουργό Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, η κ. Κεραμέως της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της και πρόσθεσε: "Θέλω να πιστεύω ότι πραγματικά θα βελτιώσει την εικόνα που έχει το υπουργείο ειδικά στον τομέα που είχε ο προκάτοχός της, όπου τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και αναφέρομαι στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στα σχολεία μας του εξωτερικού, που πασχίζουν, Μάρτιο μήνα, με κενά τα οποία απειλούν την ίδια την ύπαρξη των σχολείων".

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης