Ο Ν. Αναστασιάδης αποκάλυψε την πρότασή του προς τον Μ. Ακιντζί

Τελευταία ενημέρωση: 02:02

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε απόψε σε διακαναλική συνέντευξη την πρόταση την οποία υπέβαλε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 17 Μαΐου και προειδοποίησε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας να βάλουμε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων». Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι πρότεινε την άμεση μετάβαση στη Γενεύη και προκειμένου να έχει απτά αποτελέσματα:

  • Πρώτον: να συνέλθει η διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.
  • Δεύτερον: εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη, να προχωρήσουμε αμέσως στη συζήτηση και επίλυση του εδαφικού.
  • Τρίτον: εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε όχι μόνο ουσιαστική πρόοδο, άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι υπέβαλε την πρόταση αυτή «συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψω ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο, αφού απέρριψα την αξίωση για αναστολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών». Η πρόταση, είπε, είναι απόλυτα συνεπής με όσα από κοινού συμφωνήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη και την 1η Φεβρουαρίου στην Κύπρο.

«Επειδή από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς προβάλλεται ο ισχυρισμός, αλλά δυστυχώς και από κύκλους της ελληνοκυπριακής κοινότητας, πως η πρόταση είτε αποτελεί τάχα πρόταξη είτε επικεντρώνεται σε θέματα διαδικασίας», όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε πως (η πρόταση του) είναι απόλυτα συνεπής με όσα από κοινού έχουν συμφωνηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως καταγράφονται στα Ανακοινωθέντα των Ηνωμένων Εθνών της 1ης Δεκεμβρίου 2016, της 12ης Ιανουαρίου 2017 και της 1ης Φεβρουαρίου 2017.

Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση του, δήλωσε ότι θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στο Κυπριακό.

Εξάλλου, επέκρινε τη στάση τόσο του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της Άγκυρας καθόλη τη διάρκεια των συνομιλιών, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στα ελληνοκυπριακά κόμματα. «Δεν θα μπω σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, «ούτε της τουρκικής, ούτε της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά ούτε δυνάμεων της ελληνοκυπριακής κοινότητας» και εξήγησε πως στόχος των αποψινών δηλώσεων «είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για να μπορούμε να αισιοδοξούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο».


Το πλήρες τηλεγράφημα του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana
media