Θ. Θεοχαρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Συνέδριο με ανοιχτές διαδικασίες

Τελευταία ενημέρωση: 09:20

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανοίγει τα χαρτιά του και, μέσω του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, προτείνει να γίνει ιδρυτικό Συνέδριο για έναν νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, μέχρι το τέλος του 2017, με ανοιχτές διαδικασίες και εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Επισημαίνει ότι τα βήματα πρέπει να γίνουν γρηγορότερα και στο Συνέδριο του Ιουνίου «είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα νέο σύμβολο, ένα κεντρικό όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να αποφασισθεί ο οδικός άξονας, το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στον ενιαίο προοδευτικό φορέα της παράταξης».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι επιδίωξή του «είναι η υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων, κομμάτων και κινήσεων και η δημιουργία ενός νέου ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμούς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς καμία απτή δέσμευση για το χρέος -όπως τονίζει, ενώ υπογραμμίζει ότι «η χώρα θα βγει από τα μνημόνια μόνο εάν ασκηθεί μία αξιόπιστη πολιτική, με προοδευτικές αλλαγές, με τομές και ανατροπές σε κάθε τομέα και όχι με αυτήν την αδιέξοδη πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας».

Όσον αφορά στο μήνυμα της νίκης του Εμανουέλ Μακρόν στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκφράζει την ανησυχία του να μην επικρατήσει ο αντιευρωπαϊσμός τόσο της Μαρί Λεπέν όσο και του Ζαν Λικ Μελανσόν, ωστόσο καθιστά σαφείς τις επιφυλάξεις του για το αν ο Μακρόν αποτελεί το πρότυπο της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. «Πρέπει να επιδιώξει μία προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική με αλλαγή πολιτικών εντός της ΕΕ» , παρατηρεί.

Η συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Πώς εκτιμάτε, κύριε πρόεδρε, τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη;

Εντάσσονται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προπαγάνδας της κυβέρνησης. Δήλωσε ότι είναι ο μόνος που έχει μιλήσει για τις αυταπάτες του, αλλά ταυτοχρόνως υπεραμύνθηκε της απόφασης για το δημοψήφισμα, λέγοντας πως προχώρησε σε αυτό γιατί «αλλιώς δεν θα υπήρχε ως πολιτικός». Διακινδύνευσε δηλαδή την ύπαρξη όλης της χώρας και την παραμονή στο ευρώ για τη δική του πολιτική επιβίωση. Αντιπολιτεύθηκε την αντιπολίτευση για άλλη μία φορά αντί να απαντήσει για τα πεπραγμένα του καθώς κυβερνά πάνω από δύο χρόνια. Πράγματι, όπως είπε, η διαπραγμάτευση δεν έληξε με σκορ Μπαρτσελόνα - Πανελευσινιακός, καθώς η ομάδα του κ. Τσίπρα έχασε το παιχνίδι στα χαρτιά, δεν κατέβηκε καν στο γήπεδο της αξιοπρεπούς και αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης.

Η αξιολόγηση συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα την κλείσει τις επόμενες μέρες κι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία. Τι λέτε;

Η αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει εγκαίρως το 2016 όταν τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα στις συντάξεις και στη φορολογία δεν ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών γνωρίζει ότι η πλευρά που χρειάζεται χρήματα πρέπει να επιδιώκει να κλείσει τη διαπραγμάτευση νωρίς, γιατί στο τέλος είναι αυτή που βρίσκεται σε δεινή διαπραγματευτική θέση, καθώς στερεύουν τα ταμεία και δέχεται τα πάντα με την πλάτη στον τοίχο. Τώρα πλέον η αξιολόγηση θα κλείσει με νέα απαράδεκτα μέτρα που υπονομεύουν τη δυνατότητα εξόδου της χώρας μας από την κρίση.

Εμείς δεν θα ψηφίσουμε αυτά τα νέα μέτρα δογματικής λιτότητας που οδηγούν τη χώρα μεσοπρόθεσμα στο δίλημμα νέα μνημόνια ή Grexit. Νέα μέτρα χωρίς καν λύση για το χρέος, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, καθώς είπε ότι αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, θα τα ξεψηφίσει. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Πρόκειται για απαράδεκτους ερασιτεχνισμούς στην πλάτη ολόκληρης της χώρας. Εμείς δεν λαϊκίζουμε, μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας για τον τρόπο υπέρβασης της κρίσης. Η χώρα θα βγει από τα μνημόνια μόνο εάν ασκηθεί μία αξιόπιστη πολιτική με προοδευτικές αλλαγές, με τομές και ανατροπές σε κάθε τομέα και όχι με αυτήν την αδιέξοδη πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας.

Ποια είναι η θέση σας για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Το ΠΑΣΟΚ και η κ. Γεννηματά πορεύονται βήμα-βήμα ενώ ασκείται κριτική ότι δεν γίνονται ανοιχτές διαδικασίες από τη βάση.

Η λογική του όλα ή τίποτα ορισμένες φορές είναι προσχηματική για να οδηγήσει στο τίποτα, για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η λογική βήμα-βήμα μπορεί να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αρκεί τα βήματα να γίνουν πιο γρήγορα. Να στοχεύουν στην ανανέωση και όχι στην αναπαλαίωση, στην ενότητα και όχι στον κατακερματισμό. Αυτές είναι και ορισμένες βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος. Δικός μου στόχος από την πρώτη στιγμή είναι η υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων, κομμάτων και κινήσεων, και η δημιουργία ενός νέου ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Με μία ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική πρόταση, για αυτό και είναι σημαντική η διεξαγωγή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, γιατί θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας για τον τρόπο υπέρβασης της κρίσης. Μετά τον Ιούνιο, εντός του 2017, θα πρέπει να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου σοσιαλδημοκρατικού φορέα και η εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα.

Θα προηγηθεί όμως Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος Ιουνίου; Με ποιους στόχους; Θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι δεν είναι σήμερα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Το Συνέδριο θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία μακριά από λογικές κομματικών μηχανισμών που διώχνουν τον κόσμο από την πολιτική. Το Συνέδριο θα δίνει το βάρος στο πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο του πολυκομματικού μας φορέα και είναι ένα από τα βήματα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου για ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Για να γίνει όμως η υπέρβαση χρειάζεται να σηματοδοτηθεί ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Συνεπώς, στο Συνέδριο του Ιουνίου είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα νέο σύμβολο, ένα όργανο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, να αποφασισθεί ο οδικός άξονας, το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στον ενιαίο προοδευτικό φορέα της παράταξης και να ψηφισθούν οι αρχές οργάνωσης και λειτουργίας και μία ξεκάθαρη πολιτική πρόταση, ένα προγραμματικό πλαίσιο με τομές και ανατροπές για την υπέρβαση της κρίσης.

Ποια είναι η λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου; Και ποιο εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείτε επιτυχία για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Η δική μας πρόταση για τη διακυβέρνηση του τόπου είναι σταθερή για κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, με πρόσωπα κοινής αποδοχής και όχι μοίρασμα της εξουσίας. Η λύση είναι η εθνική συνεννόηση με στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τη σημερινή πολυδιάστατη κρίση. Εθνική συνεννόηση, όμως, σε ένα σύγχρονο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και όχι στο να μην αλλάξει τίποτα. Γιατί προσφάτως είδαμε Τσίπρα και Μητσοτάκη να συμφωνούν, μέσω του αρχιεπισκόπου, μόνο στο να μην προχωρήσει ο αναγκαίος διαχωρισμός σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους. Τώρα, για την επόμενη ημέρα των εκλογών δεν πρέπει να προτρέχουμε, η πρόταση που κατέθεσα για νέο ενιαίο προοδευτικό φορέα, εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει στην ανατροπή δεδομένων και συσχετισμών, και θα βάλει τις προϋποθέσεις για τη δεύτερη θέση. Με αυτό το σκεπτικό, επιτυχία θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα οδηγεί στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Το μέγεθος της αντιευρωπαϊκής- λαϊκιστικής ψήφου στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, κύριε Θεοχαρόπουλε, πήρε ανησυχητικές διαστάσεις. Η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν και ο αριστερός ριζοσπάστης Ζαν Λικ Μελανσόν συγκέντρωσαν 40%. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το φαινόμενο;

Τα υψηλά ποσοστά που έλαβε η ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκή υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν με τις ρατσιστικές θέσεις είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, μετά μάλιστα και από παρόμοια αποτελέσματα στην Ολλανδία, Αυστρία κ.ά. Ταυτοχρόνως είναι ανησυχητική και η άνοδος λαϊκίστικων δυνάμεων όπως του Μελανσόν. Τα σύγχρονα προβλήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι πολυσύνθετα και αυτές οι δυνάμεις εκμεταλλεύονται την περίσταση δίνοντας εύκολες, αλλά ανέφικτες λύσεις. Η τάση αντισυστημικότητας επεκτείνεται με την επικράτηση, όμως, δήθεν αντισυστημικών. Αυτή την τάση δεν μπορούμε να την αγνοούμε, αλλά καλούμαστε οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουμε άμεσα απαντήσεις. Με την αλλαγή πολιτικών σε όλα τα επίπεδα με στόχο την άρση των ανισοτήτων, την κοινωνική συνοχή, τη μείωση της φτώχειας. Με απαντήσεις σε κορυφαίες προκλήσεις όπως το προσφυγικό που απειλεί να ανατρέψει παραδοσιακές ισορροπίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει με προοπτική. Να προχωρήσει τώρα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Αλλιώς τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν με οδυνηρές συνέπειες για την ίδια την κοινωνία.

Συνιστά προοδευτική πρόταση το στίγμα που εκπέμπει ο Μακρόν; Ποιο το νόημα της αναμέτρησης στον δεύτερο γύρο;

Ο Μακρόν επικράτησε τόσο του υπερσυντηρητικού δεξιού Φιγιόν όσο και του αριστερού λαϊκιστή Μελανσόν. Αυτή είναι μία θετική εξέλιξη. Σημαίνει ότι οι προοδευτικοί πολίτες ψάχνουν λύσεις μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος, επιδιώκοντας την ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών πρακτικών μακριά από ιδεολογικές εμμονές. Το στίγμα του δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Ορισμένες προτάσεις του είναι προοδευτικές, άλλες όχι, ενώ σε ορισμένα σημεία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το στίγμα του. Πρέπει όμως να επιδιώξει μία προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική με αλλαγή πολιτικών εντός της ΕΕ υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης και όχι της δογματικής λιτότητας. Με δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και όχι απολύσεις. Στον δεύτερο γύρο πρέπει να εκλεγεί ο Μακρόν, ο κεντρώος φιλοευρωπαίος υποψήφιος με σοσιαλδημοκρατική προέλευση που εξέφρασε το αίτημα για ανανέωση. Η ακροδεξιά δεν πρέπει να επικρατήσει, θα είναι ήττα για τη δημοκρατία, τη Γαλλία και την Ευρώπη. Αυτό είναι το νόημα της αναμέτρησης στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία καταποντίστηκαν επιβεβαιώνοντας την βαθειά κρίση στη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Έχετε εξήγηση;

Κοιτάξτε, στη Γαλλία ο επίσημος εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατέγραψε πολύ χαμηλά ποσοστά κυρίως γιατί χρεώθηκε την αδυναμία της κυβέρνησης της Γαλλίας να αντιπαρατεθεί στην γερμανική συντηρητική πολιτική στο επίπεδο της ΕΕ. Πράγματι η κατάσταση της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας δεν είναι ρόδινη. Υπήρξε εμφανής η αδυναμία της να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της αλλαγής των ευρωπαϊκών κοινωνιών εξαιτίας της αλληλεξάρτησής τους και της μετανάστευσης. Η ευθύνη της συνδέεται όμως και με την ίδια την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η Σοσιαλδημοκρατία, φοβούμενη να μη υποκύψει στον ευρωσκεπτικισμό, απέφυγε να ασκήσει ουσιαστική κριτική στην μονόπλευρα τεχνοκρατική και χωρίς πολιτικές στοχεύσεις πορεία της ΕΕ. Αυτή η στάση συνοδεύτηκε από την αδυναμία της να ανοίξει μέτωπο τόσο κατά του νεοφιλελευθερισμού, όσο και κατά του αριστερού λαϊκισμού. Σήμερα όμως στο όνομα της ριζοσπαστικότητας επιχειρούν αρκετοί να αμφισβητήσουν τον αριστερό χαρακτήρα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Αν όμως το κύριο είναι η βελτίωση των συνθηκών εντός των οποίων δημιουργεί και αναπτύσσεται ο άνθρωπος, τότε πουθενά αλλού δεν υπήρξε καλύτερο μοντέλο απ΄ αυτό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Σοσιαλδημοκρατίας σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια. Γι΄ αυτό θέλουμε και στη χώρα μας να ανασυγκροτηθεί ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος ως σύγχρονη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.


Το πλήρες τηλεγράφημα του Μιχάλη Μιχαήλ στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana
media