Π. Μπρυκνέρ: Το βιβλίο είναι "οχυρό" προστατεύει από τον έξω κόσμο

Τελευταία ενημέρωση: 19:27

 

"Οι περίοδοι παρακμής είναι πολύτιμες για τη λογοτεχνία... Η... λογοτεχνία όμως δεν μπορεί και πολλά πράγματα. Δεν είμαστε αρμόδιοι οι συγγραφείς να ...μιλάμε για όλους τους τομείς , είναι τεράστια η ευθύνη... Αν και... στη δεκαετία του ΄70 ο Σάρτρ , έλεγε πως "η λογοτεχνία κάνει καλό στην υγεία" ... Ελπίζω λοιπόν στον παράδεισο να υπάρχει μια βιβλιοθήκη... ".

Σαφέστερος, πλέον συμπαθής στο κοινό από την τοποθέτησή του της προηγούμενης μέρας επί αμιγώς πολιτικών ζητημάτων της Ευρώπης και του προσφυγικού ζητήματος, εμφανίστηκε, "παίζοντας μόνος πλέον μπάλα στο δικό του γήπεδο-αυτό της κοινωνικής κριτικής, των κοινωνικών και ...ερωτικών μετασχηματισμών" ο Γάλλος "σταρ" της 14ης Διεθνούς Έκθεσης βιβλίου , Πασκάλ Μπρυκνέρ .

Στην...πάνδημη συζήτηση -δημόσια συνέντευξη που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με αφορμή και την επανέκδοση (Από τις εκδόσεις "Πατάκη" του best-seller βιβλίου του "Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα" ) ο Πασκάλ Μπρυκνέρ μίλησε για τα... δύσκολα παιδικά του χρόνια, για τον βίαιο πατέρα του , για τις χειροδικίες του με θύμα τη μητέρα του και τον ίδιο ( "ίσως έγινα συγγραφέας για να ξεπεράσω εκείνη την εποχή... Αν και πολλοί της γενιάς μου έλαβαν μια βίαιη εκπαίδευση με ξύλο... Ίσως όλα μου τα βιβλία γράφτηκαν για να ξεπεράσω εκείνα τα χρόνια. Το βιβλίο είναι τελικά ένα οχυρό που προστατεύει -και τον συγγραφέα και τον αναγνώστη - από τον έξω -ακατανόητο- κόσμο...") .

Στη συζήτηση ο Μπρυκνέρ μίλησε για τον ...ερωτισμό ( το αντίθετο του ερωτισμού δεν είναι η αθωότητα , είναι η κούραση του να ζεις" έλεγε χαρακτηριστικά) , την σεξουαλική ελευθερία (ότι ήταν απαγορευμένο στη δεκαετία του 60 και του 70, έγινε "υποχρεωτικό στη συνέχεια", είπε) , την απόλυτη έλλειψη σεξουαλικότητας και ερωτικότητας των σύγχρονων κοινωνιών, τον αγγλοσαξωνικό πουριτανισμό που ..."καλά κρατεί" κατά την άποψη του, μίλησε για τις φεμινίστριες και τη σχέση έρωτα και εξουσίας , για τη σύγχρονη επιρροή της θρησκείας στην έκφραση ερωτισμού , την επιστροφή του πουριτανισμού, τη συζυγική "πίστη" και απιστία που στις ΗΠΑ -όπως είπε- παίρνει διαστάσεις σχεδόν...πατριωτικές.


Το πλήρες τηλεγράφημα της Β. Χαρισοπούλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana
media