Εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό διοργάνωσαν ΠΑΣΟΚ και PES

Τελευταία ενημέρωση: 17:46

 

Δύο σημαντικοί πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό, ο Κανονισμός του Δουβλίνου και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν σε εκδήλωση για το προσφυγικό που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το Δίκτυο Μετανάστευσης και Ένταξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι "η προσφυγική κρίση ανέδειξε πως το υπάρχον σύστημα του Δουβλίνου είναι ανεφάρμοστο σε περιόδους μεγάλων προσφυγικών ροών, ενώ η πρόταση αναθεώρησης του Κανονισμού που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδεινώνει τη σημερινή κατάσταση". Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας "απαράδεκτη, καθώς διχοτομεί την Ελλάδα στα δύο και απαξιώνει το σύστημα μετεγκατάστασης". Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, η μείωση των προσφυγικών ροών δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία αλλά με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας.

"Ο μηχανισμός του Δουβλίνου δεν έχει αποδειχτεί αποτελεσματικός ως τώρα", παρατήρησε ο Μίνως Μουζουράκης, συντονιστής της Βάσης Δεδομένων για το 'Ασυλο (AIDA) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και Εξόριστους (ECRE). Ο ίδιος εξήγησε ότι "η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχει σημαντικό πρόβλημα στην προστασία των προσφύγων και έχει τεράστια ευθύνη να προχωρήσει τις αιτήσεις ασύλου". Την ίδια ώρα όμως είναι "από τις λίγες χώρες που υλοποιεί τις διατάξεις του Κανονισμού για την οικογενειακή επανένωση. Κάθε χώρα προσπαθεί να παρακάμψει τους κανόνες του Δουβλίνου για να κρατάει τους ανθρώπους εκτός των συνόρων της".

 


Το πλήρες τηλεγράφημα της Μ. Κουζινοπούλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana
media