Εξίσου ισχυρές με τα χάπια αποδεικνύονται οι e-συμβουλές για την μείωση της πίεσης

Τελευταία ενημέρωση: 08:45

 

Οι στοχευμένες συμβουλές μέσα από το διαδίκτυο αποδεικνύονται το ίδιο αποτελεσματικές με τα αντιυπερτασικά δισκία στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως δείχνει μελέτη που έγινε σε ανθρώπους με υπέρταση και τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, στην Ουάσιγκτον.

 
Η ιδέα των ερευνητών ήταν να αξιολογήσουν τη συμβουλευτική «αγωγή» για αλλαγές στον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, η οποία περνούσε σ? αυτούς μέσω του διαδικτύου, ως υπενθύμιση στους υπολογιστές, τα τάμπλετς ή τα έξυπνα τηλέφωνα τους. Πρόκειται για μια μελέτη που στόχευσε στην online συμπεριφορική παρέμβαση, με στόχο να μειωθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες , η «μεγάλη»- συστολική πίεση μειώθηκε κατά 10 mmHg στη μία ομάδα των υπερτασικών, σε σύγκριση με τα 6 mmHg μείωση που καταγράφηκε σε εκείνους που ακολούθησαν άλλου είδους διαδικτυακές παρεμβάσεις για να πειστούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και να βελτιώσουν τις τιμές της πίεσης τους. 

«Αυτή είναι μια στατιστικά σημαντική διαφορά που μας δείχνει ότι η ηλεκτρονική συμβουλευτική παρέμβαση (e-συμβουλευτική) , έχει παρόμοια δράση με την προσθήκη ενός αντιυπερτασικού δισκίου», επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Νόλαν από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος συμπληρώνει ότι «οι παρεμβάσεις αυτές μέσω των νέων τεχνολογιών θα πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις υπάρχουσες θεραπείες, με σκοπό την καλύτερη ρύθμιση των υπερτασικών ασθενών».
 
 


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana
media