Γ. Αμανατίδης: Tο προσφυγικό δεν συνιστά ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και σκιαγραφεί την κρίση της Ευρώπης

Τελευταία ενημέρωση: 13:59

 

«Το υπουργείο Εξωτερικών, από την έναρξη των προσφυγικών ροών και κατανοώντας τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης των δοκιμαζόμενων πληθυσμών, αλλά και το όνειρό τους για μία καλύτερη ζωή, έθεσε τη διαχείριση του προσφυγικού ως απόλυτη προτεραιότητα στην ατζέντα του», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του σημερινού διεθνούς προγράμματος «Welcoming Cities for the Refugees», που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η UNESCO.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης, «ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ζητώντας επίμονα τη σύγκληση σύσκεψης κορυφής της ΕΕ, ήδη, από τον Απρίλιο του 2015», επισημαίνοντας ότι «πρόκειται, όμως, για μία πρόκληση πολύπλευρη και δυσεπίλυτη» καθώς «οι πρόσφυγες χρειάζονται τρόφιμα, καταλύματα, περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, αιτήματα απολύτως κατανοητά, την κάλυψη των οποίων η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς τη συνδρομή και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως και διεθνών οργανισμών».

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως εξήγησε ο κ. Αμανατίδης, έχει αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών για τη στήριξη των προσφύγων. Μεταξύ αυτών, δημιούργησε, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το προσφυγικό, με στελέχη από όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Η επιτροπή στοχεύει να εργάζεται συστηματικά για τη φροντίδα, την κάλυψη των αναγκών, τη στήριξη και κυρίως την εκπαίδευση των προσφύγων, με έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στην Ετήσια Συνάντηση Ευρωπαϊκών Εθνικών Επιτροπών της UNESCO, στην Κρακοβία της Πολωνίας, παρουσιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στη χώρα μας, τα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα, καθώς και τις δυσκολίες και την ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών για τη στήριξη των προσφύγων.


Το πλήρες τηλεγράφημα της Σοφίας Αραβοπούλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana
media