Εικαστικά - αντιπολεμικά μηνύματα μεταφέρει η έκθεση «In red», στη Λήμνο

 

«...Σαν κάμαμε τις τετράδες για να φύγουμε, οι Ρούσοι βάλανε παπαρούνες μέσα στις μπούκες των τουφεκιών μας. Ήτανε σα μια παράξενη λιτανεία με ατσαλένιες λαμπάδες, που στην κορφή τους άναβε η πιο χαρούμενη φλόγα» (Στρατής Μυριβήλης «Η ζωή εν τάφω»).

«IN RED. 100 Χρόνια από τη Μάχη της Καλλίπολης» ειναι ο τίτλος και η θεματική των έργων που φιλοτέχνησαν 31 Έλληνες, Τούρκοι, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί καλλιτέχνες με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων απο την ιστορική μάχη της Καλλίπολης και εκτίθενται απο σήμερα ως και τις 19 Ιουνίου στην αποθήκη του Παλιού Λιμανιού της Λήμνου.

Τα έργα αναφέρονται στον πόλεμο και τη βία, επικεντρώνονται στις ανείπωτες μικρές ιστορίες και προβάλλουν τα μηνύματα της Καλλίπολης στη σύγχρονη εποχή. Με κοινό στοιχείο στα περισσότερα από αυτά το κόκκινο χρώμα, ως σύμβολο όλων εκείνων που χάθηκαν στα πεδία της μάχης, η διατήρηση της μνήμης γίνεται το ζητούμενο και η υπόμνηση της υποχρέωσης, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Η κόκκινη παπαρούνα καθιερώθηκε ως σύμβολο μνήμης των πεσόντων στρατιωτών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Το πλήρες τηλεγράφημα της Β. Χαρισοπούλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

eana
media