Υπουργείο Οικονομικών - τρόικα: Συμφωνία για πλεόνασμα και ύφεση

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ματίας Μορς (3Α) και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ (2Δ) φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών  για τη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Αθήνα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ματίας Μορς (3Α) και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ (2Δ) φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Αθήνα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Τελευταία ενημέρωση: 10:43

 

Σύγκλιση σε δύο τομείς, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος και το χαμηλότερο ύψος της ύφεσης, φαίνεται ότι προέκυψε, μετά από την πρώτη συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε κοντά στο να συγκλίνουμε σε ένα μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» στον φετινό προϋπολογισμό. Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι «είμαστε κοντά στο μακροοικονομικό σενάριο (το ύψος της ύφεσης), με την απόκλιση να είναι στο 0,1 της μονάδας».

Με δεδομένο ότι πρόσφατα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσδιόριζε την ύφεση εφέτος στο 3,8%, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά και η τρόικα συγκλίνουν σε μείωση του ΑΕΠ εφέτος κατά 3,8%- 3,9%, αντί της αρχικής εκτίμησης για ύφεση 4,2%. 

Στη συνάντηση, όπως ανέφερε το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «άνοιξαν σχεδόν όλα τα μέτωπα», με τη διαπραγμάτευση να εστιάζεται, κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του έτους.

Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί καθ' όλη την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για 4- 5 εγγραφές στον προϋπολογισμό (κάποιες στο σκέλος των εσόδων και 1- 2 εγγραφές στο σκέλος των δαπανών).

Αντίθετα, υπουργείο Οικονομικών και τρόικα απέχουν από μια σύγκλιση για τον προϋπολογισμό του 2014, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία από αρκετούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εμπορικό | sales@ana-mpa.gr | 210 6405 819
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
prn_newswire
business wire
eana